Film er blevet brugt og misbrugt gennem historien til at kommunikere og promovere mange forskellige budskaber.  Filmteknik, filmiske virkemidler og emner kan bruges til at skabe refleksioner og følelser hos modtageren. Samtidig kan film bruges til at oplyse, præge eller endda manipulere med publikum.

  •  I Nazityskland blev der lavet mange propagandafilm og dokumentarer, som forherligede nazistiske ideologier.  I tiden frem mod 2. Verdenskrig blev disse brugt til bl.a. at skabe et fjendebillede af den jødiske befolkning, som var med til at overbevise den tyske civilbefolkning, både bevidst og ubevidst om, at arierne var et overlegent herrefolk. 
    Hvilken indvirkning fik nazistiske propagandafilm?
     
  • I kz-lejren Theresienstadt optog nazisterne under 2. Verdenskrig en propagandafilm, som skulle fremstille lejren som et rart sted at være. Filmen viser bl.a. fodboldkampe, glade og legende børn, folk der sidder og læser på en bænk. Efter planen skulle filmen vises til omverdenen, for at skabe illusionen om at livet i Theresienstadt var en slags ferie og jøderne havde det godt. Filmen blev kun vist i et meget begrænset omgang, og fik ikke den tilsigtede virkning. Hvordan blev filmen lavet? Og af hvem? Og hvilke propagandistiske greb og virkemidler bliver anvendt undervejs?
     
  • I januar 2015 er dokumentarfilmen ”Night will fall” blevet frigivet, 70 år efter selve optagelserne blev lavet. Filmen fortæller historien om de filmoptagelser, som de Allierede foretog ved befrielsen af kz- og udryddelseslejrene i 1945 for at dokumentere de chokerende og grusomme forbrydelser for eftertiden. Instruktøren Alfred Hitchcock blev tilknyttet projektet, men filmen kom aldrig ud til offentligheden bl.a. på grund af den Kolde Krig, som fulgte i kølvandet på 2. Verdenskrig. Hvad kan man bruge gamle propagandafilm til i dag? Var det en god beslutning at udlade at offentliggøre dokumentaren ”Night will fall” efter 2. Verdenskrigs afslutning?  
     
  • Der er også lavet dokumentarfilm og spillefilm om andre folkedrab. ”Hotel Rwanda” bygger fx på den autentiske historie om den rwandiske hoteldirektør Paul Rusesabagina, der reddede mere end 1200 tutsier under folkedrabet i 1994. Læs om flere film om Rwanda 
     
  • Efter folkedrabet i Srebrenica er der også lavet en række film, bl.a. dokumentarfilmen ”A Cry from the Grave” der følger optakten til samt selve Srebrenicas fald, de hollandske soldater der skulle beskytte den sikre zone og de bosniske muslimer. Samtidig ser filmen på det internationale samfunds rolle. Læs om flere film om Srebrenica.
 

Litteratur

Rasmus Falbe-Hansen: Historie i levende billeder, Colombus, 2013 

Arbejdsspørgsmål
  1. Hvordan er film om folkedrab blevet brugt (og misbrugt) gennem historien?
  2. Hvad fortæller udvalgte propagandafilm om deres samtid og hvad kan vi bruge dem til i dag?
  3. Hvordan fremstilles udvalgte films forskellige karakterer? 
  4. Hvordan fremstilles fx jøderne i nazistiske propaganda film? Hvordan fremstilles de ’ariske’ tyskere?
  5. Hvordan påvirker det mennesker at blive udsat for vedvarende og omfattende propagandamateriale som film?
  6. Bliver der stadig lavet folkedrabspropaganda på film i dag og hvordan adskiller denne sig fra tidligere tider? 
Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information