Hverdagens gerningsmænd

Millioner af mennesker omkom i Sovjetunionen som følge af den massive statslige terror mod befolkningen. Terroren blev i vidt omfang udført af Kommunistpartiet og det hemmelige politi, men også almindelige sovjetborgere blev en del af den omfattende terrorudøvelse, idet de angav familie og venner til myndighederne.

Optog, der hylder Stalin på hans fødselsdag, 1949

Mange almindelige borgere i Sovjetunionen medvirkede mere eller mindre frivilligt i myndighedernes evige jagt på fjender ved at angive familie, venner og kolleger til myndighederne. Spørgsmålet er, om disse mennesker angav andre for egen vindings skyld, eller om de i virkeligheden var ofre for et system, som fratog dem deres mulighed for at vælge og sige fra. 

Stikkere og angivere i Sovjetunionen

Terroren i Sovjetunionen blev i høj grad udført af det hemmelige politi, som udviklede et altomfattende stikkernetværk, der gennemsyrede alle dele af det sovjetiske samfund. Samfundet udviklede sig til et stikkersamfund, hvor staten forventede, at alle gode og retskafne sovjetborgere angav de af deres medborgere, som på den ene eller den anden måde modsatte sig regimet. 

Den almindelige sovjetborger havde pligt til at angive familiemedlemmer, venner, kollegaer og naboer, blot de eksempelvis sagde noget negativt om Stalin. Det betød, at ingen kunne vide sig sikker. En indbygger i Stalins Sovjetunionen har beskrevet dagliglivet i 1930’erne således:

”Når vi sås, hviskede vi sammen og skævede til væggene - mon naboerne lyttede? Ingen havde tillid til hinanden, i enhver bekendt anede vi en stikker. […] I hver eneste familie gennemgik man sin bekendtskabskreds kritisk for at afsløre provokatører, stikkere og forrædere. Efter 1937 holdt folk op med at komme sammen.”

Som citatet antyder, var der stikkere alle vegne. De var blandt venner og familie, på arbejdspladserne og uddannelsesinstitutionerne, og der er endda eksempler på, at det hemmelige politi havde stikkere anbragt i fængslerne og fangelejrene for at opsnappe, om der blev talt dårligt om Stalin og hans regime blandt de indsatte. 

Stikkere 

Uddrag af Victor Kravchenkos ”Jeg valgte Friheden”. Kravchenkos sekretær har fungeret som stikker for det hemmelige politi:

"Jeg ønsker, De skal vide, at jeg efter en Tids Forløb blev Hovedrapportøren for Deres Vedkommende. […] Hver Dag rapporterede de andre Agenter, der fylder Deres Fabrik og Kontorer, til mig. Cirka en gang om Ugen samlede jeg deres Meddelelser i en sammentrængt Rapport om Deres Arbejde, Deres Ord, Deres Venner, ja selv Deres Ansigtsudtryk, tillige med Fejlene i Arbejdet paa Deres Fabrik. Skønt Spionerne ikke kendte hverandre, kendte jeg dem alle."

Kravchenko fortsætter selv:

[…] Der fulgte en Liste. […] Den indbefattede flere af mine nærmeste Kolleger paa Fabrikken, Formænd, almindelige Arbejdere og Kontorister i Administrationen. Dette Væv af Spioner var spredt gennem alle Værksteder og Kontorer paa Fabrikken og dækkede alle Trin af den tekniske Proces.

Kilde: Victor Kravchenko, "Jeg valgte Friheden", København 1947, s. 236-237

Befolkningen blev opdraget til at angive

En stor del af terroren i Sovjetunionen afhang af, at den almindelige befolkning angav hinanden. Kun på den måde kunne regimet finde alle formodede fjender af sovjetstaten og tilintetgøre dem ved enten at henrette dem eller sende dem i en af de berygtede Gulag-fangelejre. Derfor var det vigtigt for Stalin at få overbevist befolkningen om det fornuftige i, at de skulle angive selv deres nærmeste venner og familiemedlemmer til det hemmelige politi. 

Gulag

Det sovjetiske lejrsystem, kaldet Gulag, var et gigantisk system af fange- og arbejdslejre, som under Stalin talte tusindvis af lejre. Der var mange forskellige typer af lejre, og fangerne var både mænd, kvinder og børn. Udover at fungere som straf for fangerne, havde lejrene også som formål at udnytte fangernes arbejdskraft maksimalt samt at genopdrage fangerne, så de kunne blive gode og loyale sovjetborgere.

Læs mere om Gulag her

Et oplagt sted for staten at foretage denne opdragelse var i skoler og børnehaver, hvor man havde mulighed for at præge børnene fra en tidlig alder. Skoleeleverne blev opfordret til at angive forældre, familiemedlemmer og skolekammerater. Eksempelvis blev eleverne i skolen opfordret til at angive, hvem der gik i kirke om søndagen, da det var en forbudt handling under Stalins regime. Eleverne kunne for eksempel blive bedt om at skrive en liste på tavlen med navnene på dem, som havde været til gudstjeneste om søndagen. Der er også eksempler på børn, som var blevet så indoktrinerede af systemet, at de af sig selv angav deres egne forældre til myndighederne. Et eksempel på dette var en 13-årig dreng, som i 1934 angav sin mor og meddelte myndighederne, at hun havde stjålet korn fra et kollektivbrug, hvilket var en forbrydelse, som kunne medføre dødsstraf. Drengen blev i Sovjetunionen fremstillet som en barnehelt, og modtog en belønning fra regimet, fordi han havde angivet sin mor. Moderens skæbne kendes ikke, men hun er formentlig endt i en af Sovjetunionens frygtede fangelejre eller er blevet henrettet.

Det var imidlertid ikke kun børnene, der blev opdraget til at angive. Den voksne befolkning blev blandt andet gennem en omfattende propaganda opdraget til at se det rigtige i at angive familie, venner og kolleger, der kunne anses for at være fjender af regimet. Propagandaen havde blandt andet til formål at udskille bestemte befolkningsgrupper og gøre dem til fjender af samfundet, og det var så befolkningens opgave at hjælpe til med at finde og angive disse fjender. På arbejdspladserne kom det eksempelvis til udtryk i afstemninger, hvor de ansatte ved håndsoprækning skulle tilkendegive deres tilslutning til kollegaers udrensninger. En udrensning betød, at man i første omgang blev udstødt af partiet - senere blev man arresteret og enten sendt i fangelejr eller henrettet.

Hvorfor blev man stikker?

Der er mange mulige forklaringer på, hvorfor folk endte som stikkere for det hemmelige politi. Mange har gjort det af frygt for regimet, ud fra den betragtning, at de på den måde kunne redde deres eget og deres families liv, fordi de så fremstod som gode og loyale sovjetborgere. Andre har gjort det, fordi de er blevet lovet, at de ved at angive kunne redde familiemedlemmer, som var blevet arresteret af det hemmelige politi. 

Da der blev set på stikkere med en vis velvilje fra regimets side, har nogle set det som en mulighed for at gavne egne karrieremuligheder, hvis man eksempelvis angav kolleger. Atter andre har set det som en mulighed for at få hævn over gamle fjender. Det var eksempelvis en almindelig begrundelse hos bønder, som følte, at de var kommet i klemme i systemet under kollektiviseringen af landbruget i slutningen af 1920’erne og starten af 1930’erne. De angav i stort antal lokale myndighedspersoner for på den måde at tage hævn for de uretfærdigheder og forbrydelser, som de følte, der var blevet begået imod dem tidligere. Det var i det sovjetiske retssystem stort set umuligt at bevise sin uskyld, og mange mennesker blev derfor dømt for forbrydelse, de aldrig havde begået, og derefter enten henrettet eller sendt i fangelejre.

Kollektivisering af landbruget

Stalin gennemførte i slutningen af 1920’erne og starten af 1930’erne en kollektivisering af det sovjetiske landbrug. Tanken var, at bønderne skulle opgive deres små selv-stændige landbrug og i stedet slutte sig sammen i store landbrugsfælles-skaber som, ifølge Stalin, ville være mere effektive og derfor opnå en større produktion. Bønderne var dog store modstandere af ideen og protesterede voldsomt imod den. Det resulterede i, at Stalin besluttede at gennemføre kollektiviseringen med tvang, hvilket betød en brutal behandling af bønderne, hvor mange mistede alt hvad de havde, og et stort antal bønder blev dræbt.

Der var altså mange forskellige grunde til, at folk blev stikkere i Sovjetunionen. Nogle traf et bevidst valg, andre blev tvunget til det for at redde sig selv. Atter andre endte som stikkere ved et tilfælde. Ligegyldigt hvilke motiver den enkelte havde, fik det store konsekvenser for de personer, der blev angivet. Langt de fleste endte i en af Sovjetunionens utallige fangelejre, mens andre simpelthen blev henrettet.

 
Kilder
Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information