Dražen Erdemović – "At dræbe... eller at blive dræbt"

Soldaten Dražen Erdemović deltog i juli 1995 i massakren på bosnisk- muslimske mænd og drenge i Srebrenica, hvor over 8.000 blev myrdet. Erdemović har siden indrømmet, at han personligt skød og dræbte mellem 70 og 100 mænd og drenge. I 2001 blev Erdemović løsladt efter at have afsonet 5 års fængsel, og han er i dag en fri mand.

ICTY's bygning i Haag, Holland. Her blev Dražen Erdemović idømt 10 års fængsel for sin medvirken i Srebrenica-massakren © Julian Nitzsche, CC-BY-SA 4.0

En dag i Dražen Erdemović' liv 

Dražen Erdemović er etnisk kroat, men boede i den serbisk kontrollerede del af Bosnien og var tvunget til at kæmpe i den bosnisk-serbiske hær. Han var 23 år, da han og syv andre soldater i den 10. ”Sabotageenhed” i den bosnisk-serbiske hær blev beordret til en by lidt uden for Srebrenica. Ingen af dem vidste, hvad der skulle ske den dag. Det eneste, de vidste, var, at de medbragte en stor mængde ammunition til både pistoler og automatvåben. Da de ankom, blev de informeret af deres overordnede om, at busser med bosnisk-muslimske (bosniakiske) mænd snart ville ankomme. Mændene var civile eller soldater fra Srebrenica, der havde overgivet sig til bosnisk-serbiske styrker i forbindelse med indtagelsen af Srebrenica. Erdemović og de andre fik besked på at inddele mændene i grupper på ti, stille dem op på rækker og skyde dem på en nærliggende mark.

Erdemović og to andre protesterede. De ønskede ikke at deltage i massemordet. ”Venner, jeg ønsker ikke at gøre det. Er I normale?”, sagde Erdemović, hvorefter kommandanten for operationen, Brano Gojković, svarede: ”Hvis du ikke ønsker at gøre det, så stil dig på rækken sammen med resten af dem og giv de andre din riffel, så de kan skyde dig.” Erdemović og de to andre opgav deres protester og endte med at dræbe i stedet for at blive dræbt.

I løbet af de næste fire timer, skød soldaterne fra den 10. ”Sabotageenhed” systematisk omkring 1.200 mænd og drenge i alderen 16 – 60 år. Ca. 20 busser med 60 personer i hver kørte op til soldaterne i løbet af formiddagen og det meste af eftermiddagen, menneskene blev lukket ud af busserne og alle myrdet. Mens soldaterne ventede på, at den næste bus skulle komme, tjekkede de, om alle var døde. De, der ikke var, blev skudt igen. Erdemović og de andre deltog dermed i det, der siden er blevet kendt som Srebrenica-massakren – den værste forbrydelse i Europa siden 2. Verdenskrig, hvor mere end 8.000 bosniakiske mænd og drenge blev myrdet i en blodrus.

"Det ødelagde mig" 

Srebrenica 

Srebrenica er en lille by i det østlige Bosnien på grænsen til Serbien. Før krigen var to tredjedele af byens indbyggere muslimer og en tredjedel serbere. I juli 1995 løb de bosniske serbere efter flere måneders belejring området over ende og indtog Srebrenica.

Et halvt år senere fortalte Dražen Erdemović sin historie til en amerikansk tv-station og en fransk avis. Han bad om hjælp til at komme til Haag i Holland, så han kunne overgive sig til den internationale domstol, der behandler sagerne om krigsforbrydelser fra det tidligere Jugoslavien (ICTY). Erdemović ønskede at fortælle om episoden og at samarbejde med domstolen. Inden han nåede så langt, blev han arresteret af det serbiske politi og bragt for en domstol i Novi Sad lidt nord for den serbiske hovedstad Beograd, hvor han igen fortalte om forbrydelserne i Srebrenica. Først efter pres fra USA på de serbiske myndigheder blev Erdemović i marts 1996 udleveret til Haag, hvor han erklærede sig skyldig i massemord og begyndte sit samarbejde med den Internationale Krigsforbryderdomstol.

"Det ødelagde mig. Det slog mig ihjel. Mit liv var simpelthen meningsløst efter det”, sagde Erdemović under beskrivelsen af massakren til den Internationale Krigsforbryderdomstol. Selv indrømmede han at have henrettet op mod 100 mænd og drenge den dag i juli. Erdemović’ beskrivelse af massakren indeholdt en lang række oplysninger om begivenhedsforløbet, som har været værdifulde for anklagerne ved domstolen sidenhen. Erdemović har på den måde været med til at skabe klarhed over begivenhederne i Srebrenica, at identificere mindst 10 personer, som begik eller beordrede forbrydelserne i Srebrenica og at afsløre placeringen af flere massegrave. Desuden har Erdemović, siden han overgav sig til den Internationale Krigsforbryderdomstol, indvilget i at vidne mod andre krigsforbrydersigtede ved domstolen, herunder mod den tidligere serbiske præsident, Slobodan Milosevic, som bl.a. var anklaget for folkedrab og meddelagtighed i folkedrab i forbindelse med Srebrenica-massakren.

Sagen mod Erdemović

I sagen mod Erdemović stod dommerne i en situation, hvor de på én gang skulle yde ofrene for massakren retfærdighed ved at straffe de skyldige samt anerkende, at den anklagede havde været en uvurderlig hjælp til at skabe klarhed over forbrydelserne i Srebrenica.

ICTY

I forbindelse med det tidligere Jugoslaviens sammenbrud og særligt den meget blodige krig i Bosnien 1992-95, besluttede man i 1993 i FN’s sikkerhedsråd at etablere Det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien (ICTY). Domstolen var ikke permanent, og den blev lukket ned igen i 2017, hvorefter kun igangværende sager fortsatte. Alle øvrige sager blev henvist til hver enkelt nations domstole samt en særdomstol i Sarajevo. ICTY blev oprettet med det formål at retsforfølge krigsforbrydere og har dømt alle de hovedansvarlige for forbrydelserne i Bosnien.

Flere faktorer blev afgørende for domsafsigelsen i Erdemovićs retssag. For en hård straf talte, at han, hvor lidt han end havde ønsket at deltage i myrderierne, var fortsat med at dræbe hele dagen. Dermed var han massemorder. Det, der talte til fordel for en mild straf til Erdemović, var hans unge alder under forbrydelsen, og at han gentagne gange offentligt havde angret sin rolle i massakren. Desuden havde han selv overgivet sig til domstolen og havde med sit vidneudsagn bidraget væsentligt til at få fuld klarhed over hele hændelsesforløbet omkring Srebrenica-massakren. Han havde hele vejen igennem valgt at samarbejde med ICTY. Dommerne kom frem til, at Erdemović var en almindelig soldat, og at han havde deltaget i myrderierne mod sin vilje. I november 1996 blev Erdemović idømt 10 års fængsel for sin medvirken i Srebrenica-massakren.

Erdemović’ forsvarer ankede dommen med det samme, da han mente at straffen var for hård. Erdemović havde ikke haft andet valg end at dræbe, hvis han selv skulle undgå at blive dræbt. Han havde begået drabene af frygt for sit eget og sin families liv. I 1998 blev dommen halveret og nedsat til 5 års fængsel. Dommerne håbede på, at den milde dom kunne være med til at få andre til at træde frem. Samtidig sagde dommeren: ”Den anklagede har vist tegn på forbedring, og han skal have mulighed for at starte sit liv på en frisk, når han har afsonet sin straf, mens han endnu er ung nok”. I 2001 blev Erdemović løsladt og er i dag en fri mand.

Sagen mod gerningsmanden Erdemović rejser, som mange af de andre sager ved de Internationale Krigsforbrydertribunal, en lang række spørgsmål. Var Dražen Erdemović, som han selv hævder, tvunget til at deltage i massemordet, og er det overhovedet en undskyldning, at valget stod mellem at dræbe eller at blive dræbt? Har man som soldat en større forpligtelse end andre til at modstå urimelige ordrer og ofre sit eget liv frem for uskyldige civiles?

De overlevende fra massakren var utilfredse med den milde dom og mente, at Erdemović var sluppet for let. En islamisk menneskerettighedskommission udtalte efter domsafsigelsen: ”Erdemović er i stedet blevet belønnet for sine motiver”. For dem er Erdemović stadig en massemorder, uanset om han dengang protesterede og i dag angrer, og de efterladte mener ikke, at fem års fængsel er en tilstrækkelig straf for at have dræbt omkring 100 uskyldige mennesker på en dag. Spørgsmålet er, om det er rimeligt, at man kan få nedsat sin straf mod at angre sine handlinger, ved at samarbejde med domstolen og mod at vidne i andre krigsforbrydersager. Hvad er vigtigst i sager mod gerningsmænd som Dražen Erdemović: At yde retfærdighed for ofrene eller at få sandheden frem?

Den oprindelige artikel er forfattet af daværende specialestuderende ved Århus Universitet (historie) Camilla Pedersen i samarbejde med DIIS i forbindelse med Auschwitz-dag 2005, der havde temaet "Gerningsmænd". Artiklen er senest opdateret i 2023 af journalist og forfatter Steen Ramsgaard.

 

 

Litteratur

Drakulić, Slavenka: They would never hurt a fly, England, 2004
Slavenka Drakulić er forfatter, journalist og født i Kroatien. Hun har fulgt nogle af retssagerne ved den Internationale Krigsforbryderdomstol i Haag. Bogen er en beskrivelse af disse mennesker, statslederen Slobodan Milosevic og almindelig mennesker som Dražen Erdemović. Bogen er på engelsk men letlæst. En dansk version er under udgivelse. 

Avisartikel af Naja Bentzen: "Helt almindelige: Ondskab er fravær af medfølelse"
Naja Bentzen, interview med Slavenka Drakulic i Weekendavisen, 16. juli 2004, Bøger s. 6
Interviewet handler om Slavenka Drakulics bog: ”They would never hurt a fly” og om hendes besøg ved den Internationale Krigsforbryderdomstol. 

Film

Leslie Woodhead: Srebrenica: A Cry from the Grave, BBC-production, UK, 1999.
Virkelig god dokumentar. Varer ca. halvanden time, men man kan sagtens vælge klip. Dokumentarfilmen følger hele optakten til og selve Srebrenicas fald, de hollandske soldater i området og de bosniske muslimers situation. Samtidig ser den også på det internationale samfunds rolle.

Jasmila Zbanic: ”Quo vadis, Aida”?, 2020.
Bosnisk-østrigsk-rumænsk spillefilm om Srebrenica-massakren. Var sammen med den danske film ”Druk” favorit til en Oscar som bedste udenlandske film ved Oscar-uddelingen 2020. ”Druk” vandt. Der er det pikante ved filmen, at den kvindelige hovedrolle spilles af den serbiske skuespiller Jasna Djuricic.

Arbejdsspørgsmål
  1. Hvad er vigtigst i en retssag mod en gerningsmand: Retfærdighed for ofrene eller at få sandheden frem? Er det med andre ord ok, at man nedsætter straffen, hvis gerningsmanden samarbejder og fortæller sandheden?
  2. Bør det have indflydelse på strafudmålingen, at en forbrydelse er begået for at redde ens eget liv?
  3. Havde Dražen Erdemović noget valg, eller var han blot en almindelig soldat som fulgte ordre fra sine overordnede?
  4. Er fem år i fængsel en hård nok straf for at have deltaget i den største massakre i Europa siden 2. Verdenskrig og alene have dræbt godt 100 mennesker?
Kilder
Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information