Sådan genkender du en benægter

Hvordan afgør man, om den information om Holocaust, man har fundet på internettet, er skrevet af en troværdig historiker eller en Holocaust-benægter? Her en række gode råd, hvis du er i tvivl.

  1. Først og fremmest: brug internettet som et supplement til bøger og støt dig til fagpersoner, fx en lærer eller en bibliotekar, når du vil vide noget om Holocaust.
  2. Brug kun websider, du kan være nogenlunde sikker på – hvor afsenderen eksempelvis er en kendt offentlig organisation. Hvis sider, som du skønner er troværdige, anbefaler andre websider, vil disse websider som regel indeholde mere relevant og professionelt materiale end websider, der er fundet ved at bruge en almindelig søgemaskine.
  3. Vær ekstra opmærksom, hvis materialet indeholder overraskende information og synspunkter. Er der tale om afsløringer, som ville være af helt afgørende betydning for historieskrivningen om Holocaust, hvis de var rigtige? Fx at der var langt færre (eller ligefrem ingen) døde i en udryddelseslejr, end vi ”hidtil har troet”, eller at man slet ikke har kunnet brænde alle de myrdedes lig på den måde, der ”påstås”?
  4. Vær opmærksom på, om siden eller teksten kommer med udfald mod jøder. Holocaust-benægtelse er altid forbundet med en eller anden form for antisemitisme. Tjek, om der bliver brugt hård, grov eller en hånlig tone i forhold til jøder eller forskere. Kig efter ord som ”mainstream-historikere”, ”Holocaust-lobbyen”, ”Holocaust-myten” og ”Holocaust-industrien”.
  5. Se på, hvilke sider webstedet i øvrigt linker til – hvordan fremtræder de? Indeholder de fx ekstremistiske synspunkter, grov sprogbrug eller ”vilde” påstande? Du kan også gå ind på søgemaskinen Google og skrive "link:www" (hvor "www" er websidens adresse). Så kan du se, hvem der linker til sitet, og hvad de skriver om det.
  6. Vær meget kritisk. Er afsenderen tydelig? Står en troværdig organisation bag? Hvad vil afsenderen opnå?
  7. Tjek udgivelsesårene på de bøger og artikler, der bliver kritiseret. Hvis der er tale om ældre bøger, og det samtidig ikke fremgår af teksten, er der grund til at være opmærksom.

Læs mere om kildekritik på nettet her.

 
Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information