Køn – normer – identitet

En norm er en mere eller mindre synlig regel, der er med til at bestemme, hvordan vi forventes at opføre os - en slags spilleregler. Normer er med til at bestemme, at noget er normalt, mens andet er unormalt. Hvis man opfører sig, som normen siger, så lægger man sjældent mærke til, at den eksisterer. Men bryder man med normen, så kan man opleve at blive set skævt til eller blive holdt udenfor.

Den Røde Plads, Nørrebro © Scanpix / Lars Bahl

Nogle normer gør, at der er bestemte forventninger til, hvad piger og drenge skal være, hvad de skal kunne lide at lave, og hvordan de opfører sig. Når en dreng bliver kaldt ’tøset’ eller en pige bliver kaldt en ’drengepige’, så siger det noget om, at samfundet har nogle bestemte forventninger til drenge og piger. Fx at vild leg mest er for drenge – og at følelser er en pigeting. 

En rigtig dreng?

Normer, der handler om, hvad det vil sige at være dreng/pige dvs. normer, kan kaldes kønsnormer. Men hvad betyder køn egentlig? I daglig tale forbinder man ofte køn med det biologiske køn, man er født med (penis eller skede). Men det er et ret fastlåst syn på køn. For en del mennesker, er det ikke så sort og hvidt. Deres oplevelse af deres køn – det man kan kalde deres kønsidentitet – er mere nuanceret. Køn er altså ikke én bestemt ting, men kan betyde noget meget forskelligt. Se boksen Kønsidentitet.

-seksuel

Homoseksuel: Tiltrækkes af samme køn

Biseksuel: Tiltrækkes af begge køn

Heteroseksuel: Tiltrækkes af modsatte køn

Transpersoner: Betegnelsen er bred og rummer personer, hvis biologiske køn er i uoverensstemmelse med deres udtrykte eller oplevede køn (se Køn på mange måder). En transperson kan f.eks. være født som mand, men føler og klæder sig som en kvinde. Nogle transpersoner vælger at få hormonbehandling eller en kønsskifteoperation. 

Der findes også normer for, hvilke former for seksualitet, der er ’normale’ og ’unormale’. Ligesom med køn er det svært præcis at beskrive, hvad seksualitet er, for det handler om mange ting: om behov, lyst, følelser, nysgerrighed, kærlighed, ømhed, fantasi og forførelse. Og seksualitet handler også om status, moral, bekræftelse og identitet i forhold til fx venner, kolleger, familie eller samfundet. Seksualitet er en del af ethvert menneske, men den er forskellig fra menneske til menneske. En norm om seksualitet er den såkaldte heteronorm. Det er normen om, at alle er heteroseksuelle, og at heteroseksualitet er det naturlige i samfundet. Det er en norm, som siger, at der kun findes to køn, og at det køn, man ser ud til at tilhøre, også er det køn, man føler sig som. 

Hvad er LGBT?

Bøsse, biseksuel, lesbisk, transseksuel. Hvad dækker disse ord egentlig – og hvad er fællesnævneren? 

Både i Danmark og i udlandet bruger man LGBT som en samlende betegnelse om personer, der identificerer sig som bøsser, lesbiske, bi- eller transseksuelle. Den fælles betegnelse for bøsser og lesbiske er homoseksuelle. Man er homoseksuel, hvis man kun tiltrækkes af samme køn. Biseksuelle tiltrækkes af begge køn. Heteroseksuelle tiltrækkes af det modsatte køn. Transpersoner eller transseksuelle føler sig ikke tilpas som deres biologiske køn eller oplever på anden måde, at deres kønsidentitet skiller sig ud fra de ’normale’ opfattelser af, hvad en mand og en kvinde er. Kønsidentitet er den oplevelse, man selv har af sit køn. Nogle transseksuelle vælger at leve som det modsatte køn end det, de er født med. Det kan fx ske gennem hormonbehandling eller en kønsskifteoperation.

Køn på mange måder

Biologisk køn: Det biologiske køn kommer til udtryk via:
a) kønskromosomet, som er den del af en persons DNA, der bestemmer personens køn. En kvinde har to X-kromosomer, en mand har et X- og et Y-kromosom. Kønskromosomer kan ikke ændres.
b) kroppens kønstegn, fx bryster og penis. Kropstegn kan ændres fx ved hormonbehandling og operationer.

Oplevet køn: Det oplevede køn er det køn, som en person selv oplever at have. 

Udtrykt køn: Det udtrykte køn handler om de måder, man udtrykker sit køn på: Navn, påklædning, adfærd, kropslige udtryk som fx frisure m.m. 

Kønsidentitet: Den oplevelse, man selv har af sit køn. Den oplevelse kan adskille sig fra omverdens opfattelse. En persons kønsidentitet er en sammensætning af ens biologiske, oplevede og udtrykte køn

TV-serier der nedbryder fordomme

Har du set serien Orange is the New Black? Eller The L-word? Faking It, Transparent eller Red Band Society? Det er alle amerikanske serier med det til fælles, at de har seksuelle minoriteter i store roller. Serierne er populære, og der kommer flere og flere. Udover at være god underholdning er de også med til at skabe synlighed omkring livet som fx lesbisk, biseksuel eller transseksuel.  

"Orange Is the New Black"

I Orange Is The New Black møder vi den biseksuelle fange Piper Chapman, som afsoner 15 måneder i et kvindefængsel. Pipers seksuelle tiltrækning af både manden Larry og den kvindelige eks-kæreste Alex fremstilles som et vanskeligt valg mellem to personer, snarere end som valget mellem to køn. TV-serien sætter stereotype opfattelser af seksualitet til debat og udfordrer traditionelle opfattelser af køn.

Fakta om homoseksualitet og homoseksuelles rettigheder

  • I 1948 blev det danske Forbundet af 1948 stiftet – én af verdens første foreninger, der kæmpede for homoseksuelles rettigheder. Foreningen skiftede i 1982 navn til Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske, nu LGBT.
     
  • I 1981 fjernede Sundhedsstyrelsen homoseksualitet fra listen over kendte sygdomme.
     
  • I 1991 fulgte Verdenssundhedsorganisationen WHO trop og fjernede homoseksualitet fra deres liste over sygdomme.
     
  • I 1989 tillod man i Danmark registrerede partnerskaber mellem mennesker af samme køn. 
     
  • Man regner med, at ca. 10 % af den danske befolkning er homoseksuelle.

Skrevet af Stine Thuge, senest opdateret februar 2015

 

 
Arbejdsspørgsmål

Opgave: En 'rigtig' mand

  1. Hvad er en ’rigtig’ mand efter din mening? Skriv minimum 5 ting ned.
     
  2. Hvad er en ’rigtig’ kvinde efter din mening? Skriv minimum 5 ting ned.
     
  3. Find 5 eksempler på noget, der er ’umandigt’.
     
  4. Prøv at forklare, hvad ’kvindagtig’ betyder.
     
  5. Hvem bestemmer, hvad det vil sige at være mand og kvinde – og kunne det være anderledes?

 

Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information