Kilde: Undervisningsbøger om Tjetnikkerne under 2. verdenskrig

Nedenstående uddrag stammer fra henholdsvis kroatiske og serbiske skolebøger i faget historie og omhandler četnikkerne og deres rolle under 2. Verdenskrig.

Kroatisk version:

"Četnikorganisationen eksisterede også i det gamle Jugoslavien. Den gik ind for monarki og centralisme, og dens grundlæggende program var stor­ser­biskhed. Efter Jugoslaviens sammenbrud kom det til en ny samling af četnikker, som blev ledet af en oberst i den jugoslaviske hær, Draža Mihai­lo­vić. Hans mål var en genoprettelse af Jugoslavien under dynastiet Kara­djor­djević og genindførelse af storserbisk hegemoni.

Draža Mihailović begyndte at samle soldater og officerer fra den splitte­de jugoslaviske hær i det østlige Bosnien, hvor han befandt sig ved Jugo­sla­viens sammenbrud. Kort efter flyttede han til det vestlige Serbien og ind­ret­tede hovedkvarter for sin četnik-organisation på Ravna gora. Den sam­le­de væbnede formation kaldte han «den jugoslaviske hærs četnik-enhed» og satte sig derpå i forbindelse med eksilregeringen i London. Kongen for­frem­mede ham til general og udnævnte ham til minister for hær og flåde.

Četnik-grupperne havde først deres virke i det indre Serbien, men senere blev der organiseret grupper i Montenegro og i Bosnien og Hercegovina, og på kroatisk territorium i Lika og Dalmatien (især omkring Knin). Det be­ty­der, at četnikkerne også virkede på NDH's territorium, og deres aktiviteter var naturligvis rettet mod den kroatiske stat. Selv om četnik-bevægelsen var grundlagt for at kæmpe for en genoprettelse af Jugoslavien, udsatte dens leder bevidst kampen og satsede på at samle kræfterne til det øjeblik, de allierede ville gå i land i Jugoslavien. Men samtidig dukkede Titos NOP [na­tionale frihedsbevægelse] op. Trods de store forskelle (ideologisk og prak­­tisk-politisk) mødtes Tito og Draža Mihailović to gange (i september og ok­tober 1941) med det formål at forene deres kampaktiviteter mod besæt­tel­ses­magterne, men uden resultat. Da tyskerne indledte deres (første) of­fen­siv mod partisanerne i det vestlige Serbien, sluttede četnikkerne sig til dem og begyndte dermed at samarbejde med tyskerne og italienerne. Må­let var med deres hjælp at tilintetgøre Titos NOP, men det lykkedes ikke, for NOP nød større og større fremgang og havde flere og flere tilhængere.

Italienerne bestræbte sig på at undertrykke ustaša-styret mest muligt i de dele af NDH, de havde besat. Derfor støttede de čet­nik­kerne, samarbejde­de med dem og forsynede dem med våben. I mange de­le af NDH begik čet­nikkerne store forbrydelser, ofte under italiensk be­skyt­telse. De brændte hu­se, plyndrede, ødelagde ejendomme og dræbte u­skyl­dige folk. Ved at øve terror mod kroater og muslimer ønskede de at ska­be et rent serbisk om­råde og på den måde styrke storserbisk overmagt i et nyt Jugoslavien."

Serbisk version:

"Denne serbiske nationalbevægelse i 2. verdenskrig opstod af en lille grup­pe officerer fra Kongeriget Jugoslaviens hær, som – efter sammenbruddet i april – den 11. maj 1941 havde fundet tilflugt på højsletten Ravna gora (på vest­skrå­nin­gerne af bjergmassivet Suvobor). Lederen af denne gruppe var o­berst Dragoljub-Draža Mihailović, som i de følgende måneder officielt skul­le blive kommandant for Den Jugoslaviske Hær i Fædrelandet (JVUO) og i folket husket som kommandant for de serbiske četnikker.

Efter ankomsten til Ravna Gora besluttede Mihailović og hans kampfæller at danne kernen til en modstandsbevægelse. Den første generalstab blev udpeget og Ravna Gora blev udgangspunkt for aktionerne og symbol for he­le den senere bevægelse. Deraf navnet Ravna Gora-bevægelsen. Mi­hai­lović grundlagde kort efter den jugoslaviske hærs četnik-enhed. Nav­net četnik stod som symbol på en lang tradition for serbisk guerillakrigsførelse.  Det drejede sig altså om en spontant opstået bevægelse, som – ud over tra­­ditionen og den ”ærefulde historie” – ikke havde noget andet at støtte sig til. Dens videre udvikling var hele tiden betinget af omgivelserne og de mi­litære forhold, hvilket i mangt og meget kom til at afgøre dens skæb­ne.

Strategien for modstanden, som Mihailović skabte, var præget af meget spontanitet og var i stor udstrækning betinget af krigens udvikling. Efter den regulære hærs sammenbrud og oprettelsen af det brutale besættel­ses­regime, var den vigtigste opgave nu at opbygge en modstands­be­væ­gel­se, der i rette øjeblik kunne gå i gang med at befri landet.

I de første dage af organisationens tilbliven fremhævede Mihailović dels be­hovet for at holde organisationen hemmelig, dels princippet om borgerlig ulydighed, men også det skadelige i at handle overilet. Han understregede, at det kun var det første slag, der var tabt: kampen blev videreført af re­ge­rin­gen og hæ­rens øverste kommando i udlandet, mens han selv ”orga­ni­se­re­de en hær i landet ifølge særlig procedure”. I sine instrukser til offi­ce­rer­ne under­stre­gede Mihailović, at man skulle forhindre, at folk blev ført i fan­genskab, indsamle våben og krigsudstyr, gennemføre en organi­se­ring i landsbyer og byer, som kunne være til hjælp i en senere op­stand. Man skulle arbejde i største hemmelighed for at undgå unødven­di­ge ofre, udføre mindre sabotager og sprede falske oplysninger blandt de ty­ske soldater. Aktionerne skulle være tilpasset udviklingen på de alli­e­redes fronter.

De meddelelser, Mihailović modtog fra udlandet, påvirkede også hans stra­tegi. Embedsmændene i den jugoslaviske regering, med Dušan Si­mo­vić i spidsen,  gav četnikkerne besked om at forholde sig i ro, ikke at angribe tyskerne og ikke at fremkalde repressalier, før en generel ak­tion mod de tyske styrker kunne indledes på denne del af slag­mar­ken. Der var ingen grund til at føre en uigennemtænkt kamp, som ikke ville bi­drage med andet end nye lidelser for folket."