Forskelsbehandling af romaer i Europa

Romaer er Europas største minoritet. De lever – og har altid levet – spredt over hele Europa. Både før i tiden og i dag oplever romaer at blive udsat for forskelsbehandling på grund af deres baggrund. Det mest voldsomme eksempel på intolerance over for romaer er nazisternes systematiske forfølgelse og udryddelse af romaer under 2. Verdenskrig.

Roma i landsbyen Letanovce i Slovakiet © Carsten Fenger-Grøndahl 

Romaer er Europas største minoritet. De lever – og har altid levet – spredt over hele Europa. Gennem historien er romaer blevet behandlet anderledes end resten af befolkningen i de lande, de har boet i. Romaer har fx været afskåret fra at have visse jobs, de er blevet placeret i afgrænsede boligområder, og de er blevet forfulgt på grund af deres romabaggrund. I Nazityskland blev romaer set som en mindreværdig race, som forurenede det tyske samfund. Derfor blev romaer fordrevet, sendt i koncentrationslejr og slået ihjel af nazisterne. Læs mere om nazisternes forsøg på at udrydde romaer under 2. Verdenskrig.

Romaer i dag – stadig mindre værd?

I dag lever Europas 10-12 millioner romaer meget forskellige liv. Nogle romaers hverdag ligner den, de fleste i Danmark kender: Romaerne går i skole, på arbejde, har hjem, familie, venner og fritidsinteresser. Desværre er virkeligheden helt anderledes for tusinder af andre romaer. De lever et barskt liv med få muligheder for at få det bedre. 

En stor europæisk undersøgelse fra 2012 viser, at én ud af tre romaer er arbejdsløs, og at 90 % lever under fattigdomsgrænsen. Mange bor i midlertidige lejre uden vand og elektricitet, hvor deres boliger er skurvogne og læskure. De oplever at blive smidt på gaden uden varsel, og mange har svært ved at få et arbejde, fordi de er romaer. I flere lande bliver romabørn adskilt fra andre ikke-romaer i skolen. Omkring halvdelen af romaerne i den europæiske undersøgelse havde oplevet forskelsbehandling på grund af deres baggrund – altså fordi de var romaer.

Romakvinde i et fattigt slumkvarter i udkanten af en rumænsk by. Husene har lerstampede gulve og ikke indlagt vand © Carsten Fenger-Grøndahl 

Ulovlige udvisninger

I løbet af sommeren 2010 blev romaer flere steder Europa udvist fra de lande, de boede i, fordi de manglede papirer, eller fordi de var mistænkt for tyveri eller anden kriminalitet.

I Danmark udviste politiet i juli 2010 i alt 23 romaer, der camperede uden tilladelse og overnattede i et forladt posthus på Amager. Begrundelsen for udvisningerne var, at man mistænkte romaerne for tyverier fra haveforeninger og andre huse i området. Sagen endte i Højesteret, der besluttede, at grundlaget for udvisningerne var for tyndt. De mente altså ikke, at der var grundlag for at smide romaerne ud af lande.14 af udvisningerne blev derfor trukket tilbage. Siden er der kommet en dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, som fastslår, at udvisningerne var ulovlige.

Fordomme på festival

Hvert år rejser flere hundrede europæiske romaer til Roskilde for at tjene penge ved at samle flasker på musikfestivalen. Mange læser om muligheden på nettet og rejser, fordi de kan tjene langt mere ved at samle flasker i en uge, end de kan tjene på en måneds arbejde i deres hjemland. Men romaer har de seneste år oplevet, at festivalen langtfra er deres fest. Fx havde nogle festivalgæster sat et papskilt op på campingområdet, hvor der stod, at romaer ”skydes UDEN ansvar”. Der blev også råbt ”sigøjnerluder” og ”slave” efter romaer. Romaer oplevede også, at der blev kastet flasker efter dem, eller at festivalgæster råbte, at de skulle skride hjem.

Skrevet af Stine Thuge, senest opdateret februar 2015

Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information