Menneskerettigheder

Alle mennesker er født lige og har ret til at blive behandlet lige. Det er kernen i FN’s Verdenserklæring om Menneskerettighederne fra 1948.

Eleanor Roosevelt spillede en vigtig rolle ved udarbejdelsen af Verdenserklæringen om Menneskerettighederne. Hun var gift med den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt, der døde i 1945. Elanor Roosevelt blev i 1946 udnævnt til USA's repræsentant ved det nyoprettede FN © UN Photo / Lake Success

I FN’s Verdenserklæring om Menneskerettighederne fra 1948 er der skrevet en række grundlæggende rettigheder, som skal gælde for alle mennesker i hele verden. Erklæringen består af 30 artikler (indholdspunkter), der handler om retten til liv, frihed og sikkerhed, retten til religionsfrihed, ytringsfrihed og gode arbejdsvilkår. Verdenserklæringen om Menneskerettighederne indeholder også et forbud mod tortur.

Erklæring eller lov?

De lande, der har skrevet under på Menneskerettighedserklæringen, har tilsluttet sig den overordnede idé om, at alle mennesker har nogle ukrænkelige rettigheder, som skal gælde for alle. Menneskerettighedserklæringen er dog ikke en lov, og derfor er landene ikke juridisk forpligtede til at overholde den. Man kan altså ikke straffe nogen på baggrund af Verdenserklæringen om Menneskerettighederne, men der findes andre internationale aftaler om menneskers rettigheder, som er bindende. FN har fx vedtaget en række konventioner om særlige rettigheder, fx politiske og kulturelle rettigheder. Se boksen Menneskerettighedskonventioner. Menneskerettighederne er også skrevet ind som en vigtig del af den Europæiske Union (EU), og alle medlemmer af EU er derfor forpligtet til at overholde menneskerettighederne. Hvis de ikke gør det, kan de blive retsforfulgt ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, der ligger i Strasbourg. 

Uddrag fra FN’s Verdenserklæring om Menneskerettighederne

  • Alle mennesker er født frie og lige
  • Enhver har ret til liv, frihed og personlig sikkerhed
  • Ingen må underkastes tortur eller grusom, umenneskelig eller vanærende behandling eller straf
  • Alle er lige for loven og har uden forskelsbehandling af nogen art lige ret til lovens beskyttelse
  • Enhver har ret til menings- og ytringsfrihed

Menneskerettighedskonventioner

En konvention er en international aftale, der forpligter dem, der skriver under på den, til at overholde det, der er skrevet i konventionen. Siden 1948 har FN vedtaget en række menneskerettighedskonventioner. Se nogle af de vigtigste her. I parentes er først det årstal, konventionen blev vedtaget i FN og derefter i kursiv det år, Danmark tilsluttede sig konventionen:

  • FN’s konvention om borgerlige og politiske rettigheder (1966, 1972)
  • FN’s konvention om økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder (1966, 1972)
  • FN’s konvention om afskaffelse af alle former for racediskrimination (1966,1971)
  • FN’s konvention om afskaffelse af alle former for diskrimination mod kvinder (1979,1983)
  • FN’s konvention mod tortur og anden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf (1984,1987)
  • FN’s konvention om barnets rettigheder (1989,1991)
  • FN’s konvention om vandrende arbejdstageres rettigheder (1990, ikke tilsluttet)
  • FN’s konvention om rettigheder for personer med handicap (2006, 2009)
  • FN’s konvention mod tvungne forsvindinger (2006, ikke tilsluttet)

Skrevet af Stine Thuge, senest opdateret februar 2015

Arbejdsspørgsmål

Opgave: Hvilke rettigheder er vigtigst?

Læs Verdenserklæringen om Menneskerettighederne 
Menneskerettighederne er beskrevet i de 30 artikler (artikel 1 – 30). 

Hvilke menneskerettigheder, synes du, er de vigtigste? Udvælg to rettigheder og forklar, hvorfor de er vigtige. Skriv mindst 5 linjer. 

Beskriv, hvad det ville betyde for dit liv, hvis du ikke havde disse rettigheder? Beskriv så mange ændringer, som du kan komme på.

Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information