Litteratur om folkedrabet i Bosnien

Bøger og artikler om konflikterne i det tidligere Jugoslavien, krigen i Bosnien og folkedrabet i Srebrenica.

  • Balkan Odyssey, David Owen, 1996, Indigo, London.
    Forfatteren var EU’s særlige udsending til det tidligere Jugoslavien fra 1992 til 1995 og beskriver i sin bog sine bestræbelser på at opnå fred i området. Som en af de få, var Owen næsten med hele vejen, hvilket gør, at bogen giver et billede af bestræbelserne på at standse krigen.
  • Balkan Tragedy - Chaos and Dissolution after the Cold War, Susan L. Woodward, 1995, The Brookings Institution, Washington D. C. 
    Bogen giver en særdeles detaljeret gennemgang af optakten til krigene i Slovenien, Kroatien og Bosnien-Hercegovina og behandler dernæst disse.  
  • ”Birte og bosnierne”, Niels Rohleder, Information 9. maj 2000, 1. sektion, side 4. 
    Et syn på tidligere indenrigsminister Birte Weiss´ rolle i forhold til ændringen af "Jugoslaverloven" og asylpolitikken i forhold til de bosniske flygtninge. En kritik af den opfattelse som filmen "En minister krydser sit spor" tegner af indenrigsminister Birte Weiss.
  • Bosnia. A short HistoryNoel Malcolm, 1994, Macmillan.
    Engelsk bog, som belyser Bosniens historie op til krigen samt krigens forløb.
  • Bosniske flygtninge - Baggrundsinformation, Astrid Fischer & Jovan Okanovic, 1995, Dansk Flygtningehjælp. 
    Giver god baggrundsinformation om de bosniske flygtninge. 
  • ”Bosniske flygtninge frygter hjemsendelsen”, Henrik Keith Hansen, Berlingske Tidende, 23. november 1995, 1. sektion, side 15
    Henrik Keith Hansen er pressesekretær for Dansk Røde Kors. Artiklen belyser de bosniske flygtninges syn på fredsaftalen i 1995 (Dayton-aftalen). 
  • De ville ikke gøre en flue fortræd, Slavenka Drakulic, 2004, England. 
    Slavenka Drakulic er forfatter, journalist og født i Kroatien. Hun har fulgt nogle af retssagerne ved den Internationale Krigsforbryderdomstol i Haag. Bogen er en beskrivelse af disse mennesker, eks-præsident Slobodan Milosevic og almindelig mennesker.  
  • Den jugoslaviske krig, Anders Bjørn & Djurdica Z. Sørensen, 1996, Forlaget Amanda, København.
    Bogen omhandler opløsningen og krigsforbrydelser begået i det tidligere Jugoslavien. Giver et grundigt og overskueligt overblik over Slobodan Milosevic', Radovan Karadzic' og Ratko Mladic' rolle i forbrydelserne. 
  • Endgame: The Betrayal and Fall of Srebrenica, David Rohde, 1997, New York. 
    Bogen fokuserer på enkelte personers historie. Forsøger at beskrive situationen ud fra forskellige perspektiver. Hollandske soldater, bosniske muslimer, bosniske serbere osv.

  • Fighting for Peace - Lessons from Bosnia, Michael Rose, 1999, Warner Books, London. 
    General Michael Rose var chef for UNPROFOR 1994-1995.
    Bogen omhandler perioden i Bosnien og giver et indblik i overvejelserne på højeste niveau – særligt overvejelserne om brugen af magt set i relation til egne styrkers sikkerhed og ikke mindst i relation til UNPROFOR’s ønske om at optræde neutralt overfor parterne. 

  • ”Flygtninge ikke indvandrere”, Birthe Rønn Hornbech, Weekendavisen, 17. februar, 1. sektion, side 9.
    Birthe Rønn Hornbech var på daværende tidspunkt rets- og udlændingepolitisk ordfører for Venstre. Artiklen omhandler Birthe Rønn Hornbechs holdning til de bosniske flygtninge og den midlertidige opholdstilladelse. Birthe Rønn Hornbech taler for, at alle opholdstilladelse bør gives tidsbegrænsning på syv år.

  • Fra Golfen til Kosovo - International indsats på Balkan i 1990'erne, Karsten Fledelius, 2000, FOV, København. 
    Bogen giver et overblik over det danske militære engagement på Balkan i 1990’erne, fra Kroatien til Kosovo. Samtidig introduceres læseren til de berørte områders historie fra murens fald frem til årtusindskiftet. 

  • Hadets Anatomi, Jens-Martin Eriksen & Frederik Stjernfelt, 2004, Lindhardt og Ringhof.
    Igennem forskellige interview med fremtrædende personligheder i Bosnien og Serbien berøres emnet Srebrenica flere gange. 

  • Helt almindelige: Ondskab er fravær af medfølelse, Naja Bentzen, 2004. Interview med Slavenka Drakulic i Weekendavisen, 16. juli 2004, Bøger, s. 6.
    Interviewet handler om Slavenka Drakulics bog They would never hurt a fly og om hendes besøg ved den Internationale Krigsforbryderdomstol. 

  • I Bosnien - naboer, mordere og ofre i Bosniens inferno, Djurdica Z. Sørensen og Steen Ramsgaard, Tiderne skifter, 1995.
    Baseret på især øjenvidneskildringer af bosniske muslimer berettes om serbernes etniske udrensninger i Banja Luka-området suppleret med en gennemgang af Bosniens lange konfliktfyldte historie fra 400 f.Kr frem mod Jugoslaviens sammenbrud i 1990'erne

  • I krig uden våben – En dansk FN-observatørs beretning fra krigen i det tidligere Jugoslavien, Søren Bo Husum, 1995, Bogan, Lynge.
    En personlig beretning fra en af de mange danske FN-observatører som gjorde tjeneste i Bosnien-Hercegovina under krigen.

  • ”Ikke alle gider forstå”, Merete Reinholdt, Weekendavisen, 4. september 1998, 1. sektion, side 4. 
    Artiklen belyser, hvordan krigen splittede en ung bosnisk kvindes hverdag ad. Merete Reinholdt har interviewet 27-årige Silva Marjanovic. Hvad er hendes syn på det at være flygtet, hvordan var det at komme til Danmark, og hvorfor har hun valgt at blive i Danmark i stedet for at tage tilbage til Bosnien? 

  • ”It isn't easy being Biljana”, Patrick Fitz, Central Europe Review, 29. maj 2000. Kan findes på http://www.ce-review.org/00/22/fitzpatrick22.html.
    Internetartikel som omhandler Biljana Plavsic's rolle i krigen i Bosnien og hendes efterfølgende kursskifte. 

  • Jugoslaviens sammenbrud. Balkan-krigene 1991-2001, Anders Bjørn, 2010, Bogforlaget Frydenlund, København.
    Bogen giver et nuanceret og klart overblik over sammenbruddet og de følgende krige i det tidligere Jugoslavien og kommer ind på krigenes baggrund og efterkrigstiden i de syv nye Balkan-stater. Undervejs behandler bogen bl.a. krig og folkedrab i Bosnien, mediernes rolle i konflikterne, retsopgør samt det internationale samfunds involvering. Bogen indgår i serien his2rie, der er et netbaseret materiale til historieundervisningen i gymnasiet, hf og hhx.
    Se kilder og andet supplement til bogen på www.his2rie.dk.

  • Jugoslaviens sammenbrud. Den tredje Balkankrig, Misha Glenny, 1994, Gyldendal
    Bogen giver et overblik over sammenbruddet i Jugoslavien samt krigens forløb. 
  • Jugoslaviens sygdom og død, Karsten Fledelius, 1999, Gyldendal Uddannelse, København.
    Bogen giver et overblik over den jugoslaviske befolkningsmosaik, de enkelte områders historie, udviklingen før og efter 2. Verdenskrig, herunder nationalitetsproblemer og historiepleje. Bogens sidste del omhandler krigene i 1990’erne.

  • Krigen i Europas baggård. Historien om Jugoslaviens sammenbrud, Steen Ramsgaard, 2016, Lindhardt & Ringhof, 2. udgave 2018
    Steen Ramsgaards bog giver en dybdegående gennemgang af både optakten til Jugoslaviens sammenbrud, krigen der fulgte, og tiden fra fredsaftalen til i dag.
  • ”Krigsforbrydelser: Midtvejs i maratonsag mod Milosevic”, Jørgen Ullerup, Jyllandsposten18. februar 2004.
    Artiklen er skrevet af Jyllandspostens korrespondent i Haag og omhandler retssagen mod Slobodan Milosevic. Samtidig behandler artiklen, hvordan mange serbere opfatter Slobodan Milosevic som en national helt.

  • ”Nyhedsanalyse: Plasvic og fortiden”, Karsten Fledelius, Information, 15. januar 2001, 1. sektion, side 2. 
    Artiklen af balkaneksperten Karsten Fledelius omhandler Biljana Plavsic's  overgivelse til ICTY og hendes politiske kursskifte i 1997.

  • Og Balkan kom til Danmark. Om at være nærområde til krig og folkemord, redigeret af Niels-Jørgen Nehring & Birthe Weiss, 2015, Århus Universitetsforlag 
    Bogen belyser det danske samfunds reaktion på krigen i Bosnien. 
  • ”Opgøreret i Haag: Da Screbrenica blev prisgivet”, Vibeke Sperling, Politiken, 3. august 2001, 1. sektion, side 8. 
    Giver et overblik over hændelsesforløbet.

  • Operation Bøllebank - Soldater i kamp, Lars R. Møller, 2001, Høst og Søn, København. 
    Bogen er opdelt i to dele. Første del er en gennemgang af udviklingen inden for krigsførelse og anden del omhandler begivenhederne i Bosnien. Gennemgangen af operation Bøllebank, herunder optakten, de taktiske overvejelser for indsættelsen og konsekvenserne, er særdeles detaljeret beskrevet.  

  • På skansen - Dansk forsvarspolitik fra murens fald til Kosovo, Hans Hækkerup, 2002, Lindhardt og Ringhof, København. 
    Hans Hækkerup var forsvarsminister i hele den berørte periode. I hans bog beskrives den politiske proces, som lå forud for indsættelsen af de danske kampvogne i Tuzla.

  • "Regeringen har ikke lovet de bosniske flygtninge asyl", Birte Weiss, Berlingske Tidende 11. maj, 1994, 1. sektion, side 12.
    Daværende indenrigsminister Birte Weiss belyser her hele spørgsmålet om, hvorvidt den midlertidige opholdstilladelse skal forlænges eller ej.

  • Slobodan Milosevic on Trial: A Companion, Michael P. Scharf & William A. Schabas, 2002, Continuum, New York. 
    Denne bog er en af de første, som gennemgår baggrunden for ICTYs oprettelse og sagen mod den tidligere serbiske præsident Slobodan Milosevic. Bogen er på engelsk og ikke helt let at læse. 

  • ”Striden om bosnierne blev afsluttet”, Lotte Mejlhede, Berlingske Tidende, 13. januar 1995
    Lotte Mejlhede ridser den indædte kamp i Folketinget op. Samtidig belyser artiklen, hvad lovændringen i 1995 betød. 

  • The Death of Yugoslavia, Laura Silber & Allan Little, 1995, Penguin Books
    Engelsk bog, der belyser Jugoslaviens sammenbrud og krigens forløb.
  • The Graves: Srebrenica and Vukovar, Eric Stover & Gilles Perees, Scalo, 1998. 
    Fokuserer på udgravningerne af Srebrenica. Er meget visuel og ret barsk. 

  • ”The Prosecutor v. Biljana Plavsic”. Press release, Haag, 27. februar 2003. Kan findes på http://www.icty.org/sid/8292
    ICTY's pressemeddelelse fra sagen mod Biljana Plavsic ridser kort argumentationen for dommen op og gennemgår de vigtigste begrundelser. 

  • The War in Bosnia-Herzegovina, Steven L. Burg & Paul S. Shoup, 1999, New York.
    Bogen anskuer konflikten i Bosnien fra historiske, kulturelle og politiske vinkler. Derudover ser bogen på, hvilken rolle det internationale samfund spillede. Indeholder over 30 kort.

  • Vanviddets Vidner, Karsten Fledelius & Birte Weiss, 2000, Danmark. 
    Vanviddets Vidner skildres massakren på alle mændene i landsbyen Biljani i Nordvestbosnien. Bogen følger daværende indenrigsminister Birte Weiss´ deltagelse i åbningen af massegraven og følger de efterladtes flugt gennem Europa og til Danmark. Samtidig fokuserer bogen på den danske flygtningepolitik i forhold til de bosniske flygtninge.
  • Vi troede ikke, det kunne ske her. Jugoslaviens sammenbrud 1991-99, Christian Axboe Nielsen, 2018, Kristeligt Dagblads Forlag
    Bogen belyser årsagerne til Jugoslaviens sammenbrud og krigens forløb
Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information