Kilde: ”Opgør i FN efter nej til luftangreb”

Artiklen af Søren Østergaard Sørensen omhandler forholdet mellem NATO og FN under krigen i Bosnien.

”Spinkel våbenhvile. FN’s særlige udsending Yasushi Akashi fratages myndighed til at beordre NATO-angreb, mens bosniske serbere langsomt trækker sig tilbage fra Gorazdes centrum.

FN’s tøven med at give NATO ordre til at bombe bosnisk serbiske stillinger udløste i går en voldsom strid mellem de to organisationer. En strid, der ifølge nyhedsbureauet Reuters kilder førte til, at FN’s særlige udsending i Bosnien-Herzegovina, Yasushi Akashi, blev frataget det overordnede ansvar for denne type operationer. Som FN-generalsekretær Boutros Boutros-Ghalis fortrolige udsending var det Akashi, der natten til søndag skulle have givet NATO ordre til indsats omkring Gorazde, da de bosniske serbere ikke fuldt ud havde opfyldt FN’s og NATOs ordre om tilbagetrækning og indstilling af beskydningen af den muslimske enklave. Men ordren kom ikke. Akashi nægtede i de afgørende timer NATO at fuldføre det bebudede bombardement, da serberne havde – dog ufuldstændigt og for langsomt – indledt deres tilbagetrækning. En beslutning, der i går blev kritiseret for at være endnu et eksempel på, at FN ikke handler konsekvent over for de bosniske serbere, der gang på gang har forsøgt at løbe fra indgåede aftaler og trække beslutninger i langdrag.

Den bosnisk-muslimske ministerpræsident Haris Silajdzic fordømte i går FN’s manglende ordre til NATO som endnu et eksempel på de internationale organisationers vaklen og inkonsekvens i den to år lange krig. Der var i går fortsatte morter-angreb og snigskytte-salver mod Gorazde. Alligevel betegnede FN situationen som rolig. Den meget skrøbelige våbenhvile blev brugt af FN til at åbne byen for livsvigtige evakueringer af hårdt sårede fra hospitalet i Gorazde. […] De seneste ugers serbiske offensiv mod Gorazde har kostet over 700 mennesker livet, og 2.000 er såret. De bosniske muslimer mener, at FN’s tilstedeværelse på den nye demarkationslinie betyder en halv sejr til serberne, der ønsker en fastfrysning af de militære fronter og international accept af de erobrede områder.”