Kilde: ”Danske forskere tav om folkemord”

Søndagsavisens artikel omhandler Karsten Fledelius og Per Jacobsens dækning af Srebrenicamassakren.

”Mandag blev den internationale Auschwitz-dag afholdt for første gang i Danmark. Man mindede de mange millioner mennesker, der blev ofre for folkemord i det 20. århundrede. ”Det må aldrig ske igen. Ofrene må ikke blive glemt”, var det krystalklare budskab. Men to danske forskere har i mange år fortiet den største enkeltstående massakre i Europa siden Anden Verdenskrig: Srebrenica, hvor 8.000 civile muslimske bosniere i 1995 blev etnisk udrenset og myrdet af soldater fra den bosnisk-serbiske hær. 

Et slående eksempel er en bog udgivet af Forsvarets Oplysnings- og Velfærdstjeneste. Bogen er skrevet af historiker Karsten Fledelius og hedder ”Fra Golfen til Kosovo”. Den udkom i 2000 og gennemgår bl.a. krigene på Balkan i 1990´erne. I bogen bliver serbernes rolle som de mest aggressive nedtonet. Og den etniske udrensning og myrderierne ved Srebrenica nævnes overhovedet ikke – i princippet som at skrive en lærebog om Anden Verdenskrig uden at nævne Auschwitz.

Karsten Fledelius, der er lektor på Københavns Universitet og underviser på Forsvarsakademiet, har gennem mange år optrådt som Danmarks førende Balkanekspert. I aviser, radio og på tv. Det fremgår af avisdatabasen Infomedia, rummer 454 danske artikler (siden Srebrenica-massakren i 1995), hvor Fledelius optræder – typisk som kilde eller kommentator. Men søger man efter ”Srebrenica” blandt de 454 artikler er der næsten ingen, hvor Fledelius nævner massakren.

Der skulle gå fem år efter massakren, før han nævnte folkemordet, nemlig 24. marts 2000 i dagbladet Information. Og først derefter har Karsten Fledelius nævnt Srebrenica i nogle af de avisbidrag, han har leveret. Karsten Fledelius forsvarer sig med, at han i sin bog ”Fra Golfen til Kosovo” kun havde 88 sider til rådighed. ”Jeg har ikke fortiet noget, for det var ikke en bog om folkedrab,” forklarer han. – Hvis du skulle skrive sådan en pædagogisk anlagt bog i dag, ville du så nævne Srebrenica-massakren? ”Det ville jeg helt afgjort. Ja. Det, jeg ville have gjort mere ud af er, hvorfor det gik galt i Srebrenica, fordi vi ved mere i dag om, hvad der skete” siger Karsten Fledelius og kalder i dag Srebrenica for ”Toppen af isbjerget”. 

Andre danske forskere har også nedtonet ”Srebrenica”. Lektor Per Jacobsen fra Københavns Universitet skrev i 1996 om Balkankrigene i årbogen ”Øststatus”. Her var han blind over for de serbiske krigsforbrydelser. Det dokumenterer den nye bog ”Hadets Anatomi” af Frederik Stjernfelt og Jens-Martin Eriksen. De to skriver: ”Det mest graverende eksempel blandt mange er Jacobsens fortielse af massakren i Srebrenica i juli 1995 – den største enkeltstående krigsforbrydelse i Europa siden Anden Verdenskrig og en helt udslagsgivende begivenhed, for så vidt som den gav anledning til det NATO-indgreb, der afsluttede krigen og førte frem til Dayton-aftalen. Men herom hedder det hos Jacobsen bare, at Srebrenica blev ”erobret”; ”Efter at have belejret de såkaldte sikre FN-zoner Srebrenica, Gorazde og Zepa i flere år, gik serberne til angreb og erobrede de to byer hurtigt efter hinanden…” Det er alt, hvad Jacobsen har at sige om emnet. En sådan fortielse af begivenhederne er reelt folkemordsbenægtelse, konkluderer Stjernfelt og Eriksen.”