Ekstremisme

Ekstremistiske grupper opdeler meget tydeligt verden i 'os' og 'dem' og tager kraftig afstand fra dem, der lever og tror anderledes end dem selv. Der findes ekstremisme i mange former - nogle har et religiøst grundlag, andre et politisk. Nogle ekstremistiske grupper bruger vold til at nå deres mål.

Nynazistisk march i Kolding, 2007 © Polfoto 

I Danmark findes der forskellige ekstremistiske grupper. Fælles for dem er, at de har et meget sort-hvidt verdensbillede. De opfatter et klart ’os’ og et klart ’dem’. Grupperne tager stærkt afstand fra dem, der tænker, tror eller lever på en anden måde end dem selv. De skaber et fjendebillede af ’de andre’ ved at sammenblande fakta, holdninger og påstande. Dette fjendebillede kombinerer de med idéen om et rent samfund, og det skaber rammerne for deres fællesskab. Ekstremistiske grupper videregiver deres holdninger og budskaber på mange forskellige måder fx på møder, via internettet eller gennem musik og løbesedler. Nogle, men langt fra alle, ekstremistiske grupper bruger eller opfordrer til vold for at nå deres mål. 

Nazi-parade i Nürnberg, Tyskland, 1935 © USHMM

Ekstremistiske miljøer

Højreekstremismen stammer fra tiden efter 1. Verdenskrig, hvor der var økonomisk krise i særligt Tyskland og Italien. Nazistiske og fascistiske partier fik stor folkelig tilslutning, fordi de lovede fremskridt og fremgang. Nazismen og fascismen kulminerede under 2. Verdenskrig i lande som Tyskland og Italien. Læs mere om nazismen.

Højreekstremisme

I 1980’erne begyndte grupper med højreekstreme holdninger at blive synlige i Danmark. De havde fremmedfjendske holdninger og ønskede et ’racerent’ samfund. De højreekstreme grupper mente, at danskheden var truet, fordi den blev blandet med fremmede kulturer. Nogle af disse grupper var nynazistiske og byggede videre på Hitlers ideologi. Nynazisterne ser den ’hvide race’ som overlegen og ønsker mere magt til hvide mennesker. Nynazister er meget nationalistiske, er imod indvandring og har ofte et stærkt had til minoritetsgrupper – fx muslimer, romaer og jøder. 

Skrevet af Stine Thuge, senest opdateret februar 2015

Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information