Intolerance over for muslimer

Muslimer i Danmark og andre steder i verden oplever til tider at blive lagt for had og udsat for overgreb blot fordi, de er muslimer. I vor tid er fordomme og had mod muslimer ofte knyttet til forestillinger om, at muslimer er terrorister, at de vil kristne og andre ikke-muslimer det ondt, og at de forsøger at indføre islamisk samfundsorden.

Muslimer oplever til tider at blive mødt med fordomme eller set skævt til på grund af deres religion © Polfoto 

Muslimer oplever til tider at blive mødt med fordomme, had og frygt, blot fordi de er muslimer. Den intolerance, som muslimer oplever, kaldes nogle gange islamofobi. Der findes dog ikke én definition af, hvad islamofobi er. Ofte bliver ordet brugt til at beskrive alt, der har at gøre med antimuslimske holdninger og opførsel – og det bruges meget forskelligt af fx eksperter, politikere og journalister. 

Ordret betyder islamofobi angst over for religionen islam. Nogle eksperter på området siger dog, at det sjældent er angst, der er problemet. Det handler oftere om negative forestillinger og modvilje mod muslimer generelt. 

Terror og fordomme

Efter terrorangrebene i USA i 2001, i Madrid 2005, London 2007 og senest i Paris og København 2015, har flere og flere muslimer i Danmark og resten af verden mærket fordomme og mistænksomhed i de samfund, de bor i. Terrorangrebene har nemlig været med til at sprede negative forestillinger, der kobler muslimer, islam, vold og terror. Muslimer har oplevet at blive set skævt til, talt dårligt om, holdt udenfor eller ligefrem overfaldet. 

Når muslimer opfattes som potentielle terrorister, skaber det utryghed, mistillid og frygt i samfundet. En konsekvens kan være, at den ikke-muslimske befolkning tager afstand fra deres muslimske medborgere - og måske endda forsøger at udelukke eller udstøde dem. Muslimer, som intet har at gøre med ekstremisme og terror, kan føle frustration og vrede over at blive mistænkeliggjort på grund af deres religion - og det kan være sårende at blive set på som mennesker, der vil skade andre i en religions navn.

 Tvillingetårnene i brand, 11. september 2001 i New York, USA © iStock 

Undersøgelse: For tolerante over for muslimer?

En undersøgelse foretaget af Gallup for Berlingske i 2013 viser bl.a., at hver tredje adspurgte mener, at danskerne er for tolerante over for muslimer:

32 % siger, at danskerne er for tolerante over for herboende personer, der bekender sig til Islam

38 % er meget negative eller negative over for, hvis deres søn eller datter blev kæreste med en, der bekender sig til Islam

Kilde: SNS Gallup for Berlingske 2013

Skrevet af Stine Thuge, senest opdateret februar 2015

 

 
Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information