Intolerance over for LGBT

LGBT står for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender. LGBT bruges som samlende betegnelse for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner. LGBT personer oplever til tider intolerance på grund af deres seksualitet. Nogle oplever, at der bliver råbt skældsord efter dem, andre at blive overfaldet under en bytur.

En mand vender tommelfingeren nedad under LGBT-optoget "Baltic Pride" i Litauens hovedstad Vilnius © Amnesty International

Hvad er LGBT?

Forkortelse for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender. Bruges som samlende betegnelse for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.

Den intolerance, som homoseksuelle møder, kaldes homofobi. Homofobi er fordomme, frygt og afsky over for mennesker, der er tiltrukket af samme køn. Homofobi kan komme til udtryk på mange måder. Det kan være nedladende sprog, fx brug af ’bøsse’ og ’lesbisk’ som skældsord. Det kan også være overfald og vold. Udover homofobi findes der også andre fobier, der har med seksualitet  at gøre. Bifobi og transfobi hander om fordomme og modvilje over for biseksuelle og transpersoner. 

Fordomme om personer, der ikke er heteroseksuelle, handler ofte om manglende forståelse for, at nogle mennesker er tiltrukket af deres eget køn. Eller manglende forståelse for, at ikke alle passer ind de kategorier, der eksisterer om køn. I vores samfund er det ’normalt’ og ’naturligt’ at være tiltrukket af det modsatte køn. For nogle mennesker opleves en afvigelse fra normalen som unaturligt, frastødende eller forkert.  

Homofobi i historien

Synet på homoseksualitet er skiftet gennem tiden. I det antikke Grækenland (400-300 før vor tid) blev det fx set som passende, at en voksen – ofte gift – mand havde et seksuelt forhold til en ung mand eller dreng omkring teenagealderen. Den negative indstilling til homoseksualitet blev for alvor udbredt for omkring 2000 år siden, da de tre store religioner - Jødedommen, Kristendommen og Islam – blev etableret og fik flere og flere tilhængere. Jødedommen, Kristendommen og Islam har nemlig alle en streng kønsmoral og beskriver seksuel omgang mellem personer af samme køn som en synd. I de fleste af religionernes klassiske tekster kan man finde afsnit, hvor homoseksualitet omtales negativt og fordømmende. Fx at sex mellem to personer af samme køn er imod guds vilje og den orden, som han lavede, da han skabte manden og kvinden som forskellige køn. For nogle religiøse mennesker er det meget svært at acceptere deres seksualitet, hvis de er tiltrukket af det samme køn. Nogle er bange for omgivelsernes reaktioner, andre for guds eller samfundets straf. 

Gay Pride parade i den tyrkiske by Istanbul © iStock

Homoseksualitet forbudt!

Der er 81 lande i verden, som har lovgivning, der på den ene eller anden måde forbyder homoseksualitet. Der er love om homoseksualitet i lande så forskellige som Saudi-Arabien, Rusland og Indien. Nogle steder kan homoseksuelle sågar dømmes til døden for at udleve deres seksualitet. 

Forbud mod homoseksualitet hører ikke til én særlig del af verdenen og følger ikke en bestemt religion. Forbuddene findes i muslimske og kristne lande – og lande med andre religioner. Den tidligere pave Benedikt XVI, som var pave fra 2005-2013, har bekrevet homoseksualitet som værende imod ”den naturlige moralske lov” og som “en ødelæggelse af Guds værk”. Den nuværende pave Frans har derimod lagt en mere inkluderende linje over for homoseksuelle. 

I muslimske lande som Iran og Saudi-Arabien er der dødsstraf for at have sex med en person af samme køn, og i Egypten og Marokko kan det give lange fængselsstraffe. Uganda, et overvejende kristent land, indførte i februar 2014 en lov, der betød, at personer kunne idømmes fængsel på livstid for enhver form for ”homoseksuel adfærd”. 

Indiens Sektion 377 

Indien har en 150 år gammel lov, som forbyder sex mellem to af samme køn. I loven kaldes det for et ’unaturligt overgreb’, og oprindeligt kunne man få fængsel på op til livstid for at overtræde den. Loven stammer fra den tid, hvor Indien var en britisk koloni. De britiske koloniherrer bragte en streng seksualmoral med sig og indførte i 1860 loven om homoseksualitet. 

Loven blev faktisk ophævet i 2009, og homoseksuelle i Indien og i resten af verden jublede. Det blev set som en stor sejr for homoseksuelles rettigheder. Der gik dog kun fire år, før ophævelsen af loven blev ændret af Indiens højesteret, og forbuddet mod sex mellem to af samme køn genindført. Afgørelsen kom efter klager og pres fra en række religiøse, politiske og sociale grupper i landet, som krævede loven fra kolonitiden tilbage. Så nu er homoseksuel sex igen ulovligt i Indien.

Fordomme og vold mod LGBT-personer

Ethvert menneske har krav på at blive accepteret for den, han eller hun er. Mange homoseksuelle og personer med andre kønsidentiteter oplever dog fordomme og modvilje fra andre mennesker. De fortæller, at det for andre kan være svært at forstå, hvordan man fx kan være født som mand, men føle sig som kvinde. Eller at man bliver forelsket i personer af samme køn. Nogle gange bliver LGBT-personer diskrimineret eller udsat for vold blot på grund af deres seksualitet eller kønsidentitet. En undersøgelse viser, at en tredjedel af danske LGBT-personer har oplevet diskrimination eller chikane. Dem, der var med i undersøgelsen, svarede også på spørgsmål om deres skoletid. Mere end halvdelen svarede bl.a., at de gennem deres skoletid skjulte, at de var homoseksuelle eller biseksuelle. Næsten alle i undersøgelsen havde hørt negative kommentarer om det at være homoseksuel i løbet af deres skolegang. 

Fodboldspiller fyret for homofobi

I 2009 blev målmanden Arek Onyszko fyret af sin klub FC Midtjylland. Ikke fordi han havde lukket for mange mål ind, men på grund af sine holdninger om homoseksuelle. I Areks bog Fucking Polak kan man læse, at han ikke bryder sig om homoseksuelle. Den slags er ikke velkommen i FC Midtjylland, hvor man bl.a. ser de professionelle spillere som rollemodeller. 

Sport og homofobi 

For nogle LGBT-personer er det svært at være en del af sportens verden. Mange har oplevet chikane og udelukkelse, nogle endda voldelige overfald. Derfor er der blevet oprettet særlige LGBT-sportsklubber og også arrangeret store sportsbegivenheder med det særlige formål, at alle skal føle sig velkomne, tilpas og trygge – uanset seksuelle præferencer. Arrangementer som Eurogames og World Outgames er opstået som reaktion på den homofobi, der er i sportsverdenen. World Outgames, der arrangeres af en international organisation for homoseksuelle, blev afholdt i København i sommeren 2009. 


 

Basketballstjernen Jason Collins på forsiden af magasinet Sports Illustrated, efter han havde meldt ud offentligt, at han var homoseksuel. 

 

Mange sportsfolk – kendte som ukendte – vælger at skjule deres seksualitet.Derfor var det lidt af en sensation, da basketballspilleren Jason Collins i 2013 stod frem og fortalte, at han var homoseksuel. Han var nemlig den første inden for de fire store amerikanske holdsportsgrene – amerikansk fodbold, baseball, hockey og basket – der åbent fortalte, at han er homoseksuel.Der var mange, der hurtigt meldte sig på banen med opbakning: Præsidentparret Barack og Michelle Obama og USA's tidligere præsident Bill Clinton. 

Skrevet af Stine Thuge, senest opdateret februar 2015

 

 
Arbejdsspørgsmål

Opgave: Det bliver bedre

”It Gets Better Project” er et internationalt projekt, der indsamler videoer fra bøsser, lesbiske, biseksuelle og transspersoner verden over. I videoerne fortæller de om livet som anderledes og om, hvordan det har været at ’springe ud’.

  1. Kig rundt på websiden www.itgetsbetter.org og se 3-5 forskellige videoer. 
  2. Udvælg en video, som gjorde indtryk på dig, eller som fortalte noget, du ikke vidste i forvejen. 
  3. Skriv budskabet i videoen ned. Skriv mindst 5 linjer. 
  4. Find på minimum 2-3 spørgsmål, som du ville stille til personen fra videoen, hvis du mødte ham/hende. 
Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information