Hvad er intolerance?

I Danmark lever der alle mulige mennesker, og de lever alle mulige forskellige slags liv. Nogle har meget til fælles, mens andre har mindre eller næsten intet tilfælles. Intolerance eksisterer, fordi nogle mennesker ikke bryder sig om og ikke vil acceptere det, de oplever som anderledes. Der findes intolerance over for mennesker, der tror på en anden religion, kommer fra et andet land, har nogle andre traditioner eller lever deres liv på en bestemt måde.

Demonstration i Köln mod opførelse af en moské i byen, Tyskland februar 2011 © Scanpix

Modstand!

Intolerance er modvilje eller modstand mod nogen eller noget, der opleves som anderledes. Man kan kende intolerance på negative følelser som afsky, væmmelse, frygt eller had. Et eksempel på intolerance kan være et overfald på en ung mand, fordi han er bøsse, fordi han er jøde, eller fordi han er mørk i huden. Groft sagt overfaldes han på grund af noget, han er – ikke noget, han gør. Intolerance kan føre til, at nogle mennesker behandles dårligt, udelukkes eller forfølges, fordi de er del af en bestemt gruppe. På den måde kan intolerance skabe splittelse og utryghed i et samfund: Nogle føler sig mere værd og mener, at de har mere ret til at være, arbejde og leve i samfundet. De andre – dem, der er udsat for intolerance – oplever, at de ikke er en del af fællesskabet og ikke er velkomne. De kan endda føle sig udstødte eller truet på livet. 

Er tolerance det modsatte af intolerance?

Ordene tolerance og intolerance lyder som om, de er hinandens modsætninger: Tolerance er det positive, mens intolerance er det negative. Men ikke nødvendigvis. Faktisk er tolerance ikke så positivt et begreb, som man skulle tro. Det stammer fra 1600-tallet, hvor Europa var hærget af en række voldsomme religionskrige. Folk, der troede på noget forskelligt, bekrigede hinanden over den rette tro. I tiden efter religionskrigene opstod idéerne om tolerance. Tolerance betød, at man skulle holde ud, at ’de andre’ var der – og at de troede på noget andet, end man selv gjorde. På den måde blev tolerance et alternativ til krig. I stedet for at slå ’de andre’ ihjel eller forsøge at omvende dem til den tro, man selv havde, så skulle man tåle dem.

At tolerere eller tåle nogen har derfor en negativ klang. Når man tolererer, så gør man det i trods. Derfor er det ikke rart kun at blive tolereret eller tålt. For det betyder, at man kun lige med nød og næppe får lov til at være med.

Korstogsangreb på Jerusalem. I Middelalderen udførte kristen styrker korstog for at befri gamle kristne områder i Mellemøsten fra muslimsk besættelse © Welcome Library
 

Skrevet af Stine Thuge, senest opdateret februar 2015

 
Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information