Fællesskaber

Fællesskaber handler om at have noget til fælles – noget, der binder mennesker sammen af den ene eller anden grund. Det kan være samme pas, at man holder med samme fodboldklub, tror på samme gud eller lytter til en bestemt slags musik.

© Per Kjærbye

Nogle fællesskaber er i lokalmiljøet, fx fællesskabet i klassen eller i sportsklubben. Rammen for et fællesskab kan også være et lands grænser. Inden for den danske grænse er der fx et sprogligt fællesskab omkring det danske sprog. Andre fællesskaber kan gå på tværs af lande og kontinenter.

Religiøse jøder, New York © Alexandre Syrota

Et eksempel på dette er det, man kalder den jødiske diaspora. Det er et fællesskab, der ikke er bundet til et bestemt sted eller nation, men som samler jøder verden over i forestillingen om og dyrkelsen af fælles historie, tro, kultur og traditioner. Jødernes historie er nemlig præget af vandring og flugt, hvilket har betydet, at jøder har bosat sig mange forskellige steder i verden. Men mange jøder føler stadig et fællesskab med andre jøder i verden – selvom de ikke bor samme sted. 

Fællesskaber hænger tæt sammen med identitet. Man kan tænke på et menneskes identitet som opbygget af en masse byggesten. Fællesskaber biddrager med nogle af disse byggesten og derfor har de fællesskaber, man er del af, betydning for menneskers identiet – hvem de er. 

Skrevet af Stine Thuge, senest opdateret februar 2015

 
Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information