Danmark og Holocaust

Under 2. Verdenskrig var Danmark besat af Tyskland. I efteråret 1943 planlagde besættelsesmagten en aktion mod de danske jøder: De skulle arresteres og sendes i koncentrationslejr. Det lykkedes dog størstedelen af de danske jøder at flygte til Sverige. Omkring 500 jødiske mænd, kvinder og børn blev taget til fange og sendt til kz-lejren Theresienstadt.

Paul Aron Sandfort blev som barn deporteret fra Danmark til Theresienstadt. Her holder Paul den jødestjerne, som han og de andre danske fanger var tvunget til at bære i lejren © DIIS

Danmark var besat af Tyskland fra 1940 til 1945. Da Tyskland besatte landet, valgte den danske regering at indgå et samarbejde med tyskerne – det kalder man samarbejdspolitikken. Det betød, at man skulle bøje sig for tyske krav og regler, men samtidig fik mulighed for at stille visse modkrav. Et af disse krav var, at jødiske borgere ikke skulle behandles anderledes end resten af befolkningen. Derfor blev der ikke indført anti-jødiske love i Danmark. Det betød fx, at danske jøder ikke skulle bære den såkaldte jødestjerne på tøjet.

'Jødeaktion'

Danske jøder på flugt

I alt 7056 jøder flygtede fra Danmark til Sverige i oktober 1943. Heraf var:

  • 1301 såkaldte 'halvjøder', der havde en jødisk far eller mor
  • 1236 børn under 18 år
  • Dertil kom 686 ikke-jødiske ægtefæller. 

I august 1943 brød samarbejdspolitikken sammen, og besættelsesmagten planlagde herefter en aktion mod de danske jøder. Målet var at anholde jøderne og sende dem i koncentrationslejr. Jøderne blev dog advaret om aktionsplanerne. Det lykkedes for omkring 7000 jøder at flygte til Sverige med hjælp fra modstandsbevægelsen og almindelige danskere. Omkring 500 jøder blev dog taget til fange og sendt til koncentrationslejren Theresienstadt i det, der i dag er Tjekkiet. Her var de fanger i halvandet år og levede under forfærdelige forhold. I april 1945 blev de danske fanger hentet hjem af de Hvide Busser, som blev organiseret af bl.a. Røde Kors. 51 voksne og to spædbørn, der var født i lejren, døde i Theresienstadt.

Samlet set overlevede 99 % af de danske jøder Holocaust. 

Skrevet af Stine Thuge, senest opdateret februar 2015

Arbejdsspørgsmål

Opgave: Fanget!

  1. Se kapitel 3 ”Tilfangetagelsen”  i dokumentarfilmen THERSIENSTADT – danske jøder i nazistisk fangenskab
  2. Læs artiklen: ”Jødeaktion og deportation”
  3. Læs artiklen: ”Hjælpen til de danske jøder – hvorfor hjalp så mange, og hvad var risikoen?” 
  4. Kig på følgende kilder:  Avisartiklerne ”Rigsdagens Protest mod Jødeforfølgelserne” og ”Aktionen mod de danske jøder”
  5. Læs avisartiklerne ”Jødeforfølgelserne” og ”Jøderne”
  6. Besvar ud fra film, tekst og kilder følgende spørgsmål:
    a. Hvorfor lykkedes flugten ikke for personerne i filmen? 
    b. Hvilke forskellige roller spillede danskere i aktionen mod jøderne?
Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information