Generelt om Holocaust

  • … I skal fortælle det… En bog om Holocaust i Europa 1933-1945, Bruchfeld, S. & P. A. Levine, DIIS, 2005 
    Bogen handler om Holocaust generelt og indeholder mange billeder, kort, tegninger og citater. Den er letlæst og forsynet med en forklarende ordliste. Bogen henvender sig til forældre med børn i alderen 12-19 år.
  • Det Tredje Rige – fællesskab og forbrydelse. Tysklands historie 1914-1945, Frederiksen, Peter, 1999
    ”Det Tredje Rige” behandler Tysklands historie fra 1. Verdenskrig og frem til afslutningen på 2. Verdenskrig, men trækker også tråde længere tilbage i Tysklands historie. Bogen undersøger, hvordan Hitler kom til magten, og hans rolle som hovedarkitekten bag opbyggelsen af en nazistisk stat. Sidste halvdel af bogen består af et omfattende kildemateriale.
  • Holocaust: den tyske jødepolitik 1933-1945, Andersen, Palle, HSB, 2001
    Bogen handler hovedsageligt om den tyske jødepolitik under nazismen, men indeholder desuden et kort indblik i de danske jøders skæbne. Fremstillingen behandler både skriftligt og billedligt kildemateriale. 
  • Nazismens epoke, Lammers, Karl Christian, 2002 
    Bogen beskriver nazismens opståen og forsøger at forklare, hvorfor nazismen fik et så udpræget tag i almindelige tyske borgeres sind. Desuden behandler bogen nazismens betydning for Tyskland efter 2. Verdenskrig, hvor landet på mange måder var sat uden for ”det gode selskab” i det internationale samarbejde.
  • The Nazi Dictatorship. Problems and Perspectives of Interpretation, Ian Kershaw, Arnold, 2000.
    Bogen handler om nazismen generelt og diskuterer forskellige udlægninger og fortolkninger af udviklingen af den nazistiske stat.
  • Vejen til Auschwitz. Det nazistiske Tysklands mord på Europas Jøder, Lammers, Karl Christian, Gyldendal Uddannelse, 2000
    Bogen handler om Holocaust generelt. Første halvdel er en historisk fremstilling, og den anden del består af kilder, blandt andet uddrag af dagbøger, breve og officielle dokumenter fra den nazistiske stats administration.
  • Vejen til folkedrab, Solvej Berlau og Stine Thuge, Columbus, 2023 
    Bogen skildrer folkedrabets mekanismer med fokus på Holocaust. Den har afsæt i Gregory Stantons teori om folkedrabets 10 stadier, og hvert kapitel behandler et tematisk spor, f.eks. nazisternes magtovertagelse, Nürnberglovene, dødslejrene, retsopgør, gerningsmænd, benægtelse mv. Kapitlerne er desuden suppleret af kilder og øvelser. Bogen afsluttes med et særskilt kapitel om de danske jøders skæbne under Holocaust.

Danmark og Holocaust 

  • Af hensyn til konsekvenserne – Danmark og flygtningespørgsmålet 1933-1940, Rünitz, Lone, Syddansk Universitetsforlag, 2005
    Bogen behandler dansk flygtningepolitik mellem 1933 og 1940. Bogen undersøger på baggrund af et meget stort kildemateriale Rigspolitiets og Justitsministeriets sagsbehandling, som den udviklede sig inden for de rammer, som politikerne og lovgivningen udstak.

  • Da krigen var forbi, Sofie Lene Bak, 2012
    Bogen fortæller, hvad der skete i efterkrigstidens Danmark, da de cirka 8000 danske jøder vendte hjem fra eksilet i Sverige i 1945. To år tidligere havde de uden varsel måtte forlade hjem, ejendele, formuler og virksomheder. Hvad var der sket i deres fravær, og hvordan blev de modtaget af deres medborgere og staten, da de kom hjem? Denne bog følger en række familier, der fortæller om, hvordan de oplevede hjemkomsten i 1945. 

  • Danmark og de jødiske flygtninge 1933-1945, Rünitz, Lone, Museum Tusculanum 2000
    Bogen sætter spørgsmålstegn ved forestillingen om, at Danmark var en særlig moralsk og human nation på grund af redningen af de danske jøder, bl.a. ved at belyse den stramme flygtningepolitik i årene 1933-1945, som i høj grad gik ud over jødiske flygtninge.

  • Dansk antisemitisme 1930-45, Bak, Sofie Lene, Aschehoug 2004
    Bogen er en bearbejdning af Sofie Lene Baks ph.d.-afhandling om antisemitisme i Danmark. Den gør til dels op med myten om, at datidens danskere skulle have været immune overfor nazistisk og antisemitisk propaganda.

  • De gemte børn, Kirsten Nilsson, 2012
    Da nazisterne i 1943 gennemførte jødeaktionen i Danmark, flygtede hovedparten af de danske jøder til Sverige. Men mindst 150 børn måttes lades tilbage i Danmark. Børnene kaldes ’de gemte børn’, fordi de blev skjult for nazisterne blandt andet på børnehjem, kostskoler og i private hjem. Mange af børnene genså først deres forældre halvandet år senere, da krigen sluttede. I denne bog fortæller 11 af dem om, hvordan de oplevede at være ’gemte børn’, og hvordan det har præget resten af deres tilværelse. 

  • Demokratiets Skyggeside – Flygtninge og menneskerettigheder i Danmark før Holocaust, Banke, Cecilie, Syddansk Universitetsforlag, 2005 
    Bogen belyser dansk flygtningepolitik før 2. Verdenskrig. Den beskriver blandt andet, hvilke forestillinger der var i den danske offentlighed om jøder, datidens antisemitisme og det, man i samtiden kaldte ”jødeproblemet”.
  • Et menneske uden pas er ikke noget menneske – Danmark i den internationale flygtningepolitik 1933-1939, Kirchhoff, Hans, Syddansk Universitetsforlag 2005
    Den første undersøgelse af Danmarks rolle i den internationale flygtningepolitik. Bogen beskriver de nordiske landes stramme flygtningepolitik mellem 1933 og 1939 og har specielt fokus på vilkårene for de jødiske flygtninge.

  • Ikke noget at tale om, Sofie Lene Bak, 2010
    Med særligt fokus på jødeaktionen i oktober 1943 fortæller bogen om de danske jøders skæbne under krigen. Via øjenvidneberetninger og kilder fortælles historien om tab, adskillelse og overlevelsens pris samt de langtrækkende konsekvenser af flugten til Sverige, eksilet og deportationerne til Theresienstadt. Bogen beretter også om de jødiske børn, der blev gemt i Danmark, da deres forældre måtte flygte til Sverige.

  • Jødeaktionen oktober 1943, forestillinger i offentlighed og forskning, Bak, Sofie Lene, Museum Tusculanum, 2001
    I løbet af oktober 1943 blev godt 7000 danske jøder reddet i sikkerhed til det neutrale Sverige, efter at nazisterne havde iværksat ”Endlösung” i Danmark. Bogen behandler de mytedannelser, der har været om jødeaktionenn og forsøger at give et mere nuanceret billede af redningsaktionen.
  • Medaljens Bagside – Jødiske flygtningeskæbner i Danmark 1933-1945, Vilhjálmsson, Vilhjálmur Örn, Vandkunsten, 2005
    Bogen handler om de 21 jødiske flygtninge, der blev udvist til Tyskland under besættelsen. Størstedelen af disse – heraf  flere børn – omkom  i de nazistiske koncentrations- og udryddelseslejre.
  • Nyt lys over oktober 1943, Kirchhoff, Hans (red.), Syddansk Universitetsforlag 2002
    Bidragene i denne antologi handler alle om den nazistiske jødeforfølgelse i Danmark – både om de jøder der blev reddet ved aktionen i oktober 1943, og de der blev taget af tyskerne og sendt til koncentrationslejren og ghettoen Theresienstadt.
  • Reddet fra Hitlers helvede: Danmark og De Hvide Busser 1941-1945, Sode-Madsen, Hans, Aschehoug, 2005
    Bogen handler om redningsaktionen i 1945, hvor Dansk Røde Kors’ hvide busser bl.a. hentede og befriede de danske jøder, som blev holdt fanget i koncentrationslejren Theresienstadt.
  • Udsendt til Tyskland – dansk flygtningepolitik under besættelsen, Kirchhoff, Hans og Rünitz, Lone, Syddansk Universitetsforlag, 2007
    En undersøgelse af motiverne bag den danske regerings udlevering af 150 flygtninge til Gestapo. Udleveringerne var kontroversielle, da flere blev henrettet eller endte i gaskamrene i Auschwitz. Bogen behandler også den danske flygtningepolitik under besættelsen mere generelt.

Gerningsmænd

  • De ville ikke gøre en flue fortræd – krigsforbrydere for retten i Haag, Drakulic, Slavenka, Lindhardt og Ringhof, 2004
    Slavenka Drakulic undersøger, hvad der fik krigsforbryderne under borgerkrigen i eks-Jugoslavien til at handle, som de gjorde. Hun undersøger motiverne hos såvel  menigmand som øverste politiske ansvarlige.
  • En skole i vold, Therkel Stræde og Dennis Larsen, Gyldendal 2014
    Danskere, som i 1942 og 1943 meldte sig til det nazistiske Frikorps Danmark, kom først til rekrutuddannelse, derefter til fronten.  I "Waldlager" deltog danske frikorpsmænd i driften af en slavearbejdslejr og var med til at dræbe de jøder, som ikke længere var i stand til at arbejde: af 1.500 fanger omkom mere end 1.400 på under et år. I bogen dokumenterer Dennis Larsen og Therkel Stræde danskernes andel i de ofte ubeskriveligt brutale forbrydelser.
  • Om vold, tænkning og moral, Arendt, Hannah, Det lille Forlag, 1998
    Hannah Arendt undersøger med baggrund i blandt andet Eichmann-retssagen, hvad vold og amoral skyldes. Hun overvejer om en manglende evne til at tænke og sætte sig i ”den andens” sted kan være årsagen.
  • Ordinary Men: Reserve Police Battalion 101 and the Final Solution in Poland, Browning, Christopher R., Harper Perennial, 1992 
    Bogen undersøger, hvordan helt almindelige mænd kunne begå de overgreb og massenedskydninger, som fandt sted på Østfronten under Holocaust. Bogen studerer en bestemt politibataljons aktioner over en længere periode.
  • Stiftelsen: Bødlerne fra Aktion Reinhardt, Jørgensen, Torben, Lindhardt og Ringhof, 2005 
    Stiftelsen var en underafdeling i den organisation, der havde til opgave at udføre såkaldte eutanasidrab – medlidenhedsdrab – på fysisk og psykisk handicappede i Tyskland under 2. Verdenskrig. Bogen fortæller historien om de ansatte i denne afdeling, som senere endte som bødler i udryddelseslejrene i det besatte Polen.
  • The Unwritten Order – Hitler’s Role in the Final Solution, Peter Longerich, Tempus, 2001.
    Der hersker ikke tvivl om, at Holocaust var orkestreret fra oven og var systematiseret gennem den nazistiske stats bureaukrati. Alligevel har eftertidens historikere ikke kunne finde en ordre fra Hitler, der direkte gør ham ansvarlig for Holocaust. Longerrich forsøger i denne bog at dokumentere Hitlers direkte rolle i folkedrabet på Europas jøder.

Koncentrationslejre

  • Auschwitz: en beskrivelse, Smith, Peter Langwithz, Gyldendal, 2004
    En nøgtern beskrivelse af udryddelseslejren Auschwitz´s opbygning, funktion og historie. Det beskrives, hvordan transporterne til lejren foregik, hvordan jøderne blev interneret, og hvordan de endte deres dage i lejren.
  • Auschwitz – en introduktion, Blum, Jaques og Bøggild, Eva, Lindhardt & Ringhof, 2004
    Bogen handler om udryddelseslejren Auschwitz´s opbygning, funktion og historie. Bogen er forsynet med en detaljeret kalender over begivenhederne i lejren.
  • De nazistiske koncentrationslejre – Studier og bibliografi, Syddansk Universitetsforlag, 2009
    En antologi med mange forskellige tværfaglige artikler om blandt andet livet i koncentrationslejren, bødlerne og redninger fra koncentrationslejrene. Ud over artiklerne indeholder bogen den første omfattende bibliografi over dansk litteratur om koncentrationslejre.

Romaerne

  • Brændglasset – fortalt til Ulrich Enzensberger, Rosenberg, Otto, CDR-Forlag, 1998
    Bogen skildrer den tyske roma Otto Rosenbergs livshistorie med fokus på hans oplevelser under nazismen i 1930’erne og 1940’erne, hvor næsten hele Otto Rosenbergs familie døde. Beretningen er skrevet i letlæst talesprog og er suppleret med foto.
  • From ’race science’ to the camps. The Gypsies during the Second World War, Fings, Karola; Heuss, Herbert; Sparing, Frank (red.), bind 1, Centre de recherches tsiganes, University of Hertfordshire Press, 1997
    Det første bind i en serie om romaerne under 2. Verdenskrig. Bogen bygger på nyere forskning i nazistisk raceteori, og belyser hvordan diskriminationen af romaerne udviklede sig historisk i Tyskland og endte med massemord i koncentrationslejre som Buchenwald og Auschwitz.
  • In the shadow of the Swastika. The Gypsies during the Second World War, Kenrick, Donald (red.), bind 2, Centre de recherches tsiganes, University of Hertfordshire Press, 1999.
    Bind to i denne serie går tæt på romaernes vilkår i de besatte og annekterede områder i Europa. Disse inkluderer Frankrig, Østrig, Bulgarien m.fl.
  • Sigøjnere – 1000 år på kanten af Europa, Fenger-Grøndahl, Carsten og Malene, Aarhus Universitetsforlag, 2006
    Bogen omhandler romaernes historie, kultur og vilkår i dag. Den er opdelt i ni kapitler, der hver behandler et specifikt europæisk land. Bogen bygger både på skriftligt kildemateriale og interview med romaer, som forfatterne har besøgt på deres rejser rundt i Europa.

Om Holocaustbenægtelse

  • Auschwitz og Benægtelse – et undervisningsmateriale, Blum, Jacques og Bøggild, Eva, Jepsen og Co, 2006
    Bogen handler om forholdene i den nazistiske udryddelseslejr Auschwitz og tager til genmæle mod de påstande, som Holocaust-benægtere igennem tiden har fremlagt.
  • Denying History: Who says the Holocaust never happened and why do they say it?,Shermer, Michael og Grobman, Alex, University of California Press, 2000
    Bogen forsøger ikke blot at forklare, hvad benægtelse er, og at modbevise påstandene. Sherman og Grobman forsøger desuden at komme bag teorierne og forklare, hvorfor nogle benægter, at Holocaust har fundet sted.
  • Denying the Holocaust: The Growing Assault on Truth and Memory, Lipstadt, Deborah, Penguin Books Ltd,1993
    Deborah Lipstadt foretager en historisk analyse af fænomenet Holocaust-benægtelse. Bogens påstand er, at fordi benægternes teorier efterhånden har fået en videnskabelig aura – uden overhovedet at være videnskabelige af den grund – er der i løbet af de sidste 20 år kommet flere benægtere til.
  • Løgnens veje: Om benægtelse af Holocaust, Blum, Jacques og Bøggild, Eva, Lindhardt og Ringhof 2002
    Bogen handler om Holocaust-benægtere og deres hensigter, metoder og argumentation. Særlig velegnet hvis man beskæftiger sig indgående med benægtelse af Holocaust.
Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information