• A force more powerful: Living with the enemy, 2000, 31 minutter.
    Da Adolf Hitlers styrker invaderede Danmark 9 april 1940 var der ingen officiel dansk militærmodstand. I stedet opstod mange undergrundsbevægelser, som ydede modstand mod den tyske besættelsesmagt. Modstandsbevægelserne var med til at rede størstedelen af de 7000 danske jøder og til at udføre sabotage. Danmark besejrede ikke de tyske styrker, men ved hjælp af ikke-voldelige handlinger gjorde man mere skade på besættelsesmagten, end det danske militær ville have kunnet gøre. 

 

 

  • Amatørfotografen, Dariusz Jablonski, Polen/Tyskland 1998, 56 minutter.
    I en venetiansk antikvitetsforretning blev der i 1987 fundet et par hundrede lysbilleder fra Anden Verdenskrig. Det viste sig, at de var taget i den jødiske ghetto i Lodz af den nazistiske bogholder Walter Genewein. Billederne fortæller historien om ghettoen fra 1940 til 1943, hvor de sidste jøder blev deporteret. Filmen har vundet en række internationale priser.
  • Auschwitz: The Nazis and 'The Final Solution’, BBC, 2005, 285 min
    TV-dokumentar i seks afsnit, som fortæller historien om kz- og udryddelseslejren Auschwitz-Birkenau, der var åsted for mordet på mere end en million jøder og andre uønskede minoriteter. Serien følger lejren fra etableringen i 1940 og frem til krigens afslutning. Undervejs anvendes interviews med tidligere fanger og nazister, computergenerede rekonstruktioner, dramatiserede enactments af historiske begivenheder samt nutidige optagelser fra den tidligere lejr.
  • Conspiracy, Frank Pierson, 2001, 96 min
    Filmen, der er instrueret af Frank Pierson, er en dramatisering af Wannseekonferencen i 1942, hvor en række højtstående SS-folk og topembedsmænd fra blandt andet tyske ministerier og sikkerhedspolitiet mødtes i en villa i Wannsee, en forstad til Berlin, for at koordinere udryddelsen på Europas jøder. Filmen er baseret på Wannseeprotokollen, referatet fra mødet, og skildrer diskussionerne af ‘det jødiske problem’, hvordan eufemismer præger nazisternes sprogbrug og fremfor alt, at der ingen reelle indvendinger blev rejst blandt deltagerne, selvom det stod klart, hvad ’den endelige løsning’ bestod i.
  • Danskere i KZ-lejre – de sidste vidner, Ebbe Kyrø, 2011, 116 min
    Dokumentarfilm i fire dele a 29 minutter: Del I: Vejen til KZ-lejren. Del II: Mødet med KZ-helvedet. Del III: Arbejdet i hadets rige. Del IV: Redningen.
    Fra 1943 havnede mange grupper af danskere i nazistiske KZ-lejre: modstandsfolk, kommunister, vaneforbrydere, asociale, jøder, tilfældige og politifolk. I efteråret 1944 befinder omkring 5.000 danskere sig i lejrene. I dokumentarfilmen fortæller fem danskere om deres oplevelser i Nazitysklands KZ-lejre. 
    Læs mere om filmen

 

  • De skæbneløse, Lajos Koltai, 2005, 144 minutter.De skæbneløse er en kompromisløs og meget personlig skildring af livet i en koncentrationslejr under anden verdenskrig. Filmen er baseret på en erindringsroman af den ungarske nobelprisvinder Imre Kertész, der selv som 14-årig blev sendt til koncentrationslejren Buchenwald. Filmen adskiller sig noget fra andre film om livet i koncentrationslejrene. ”De skæbneløse” er en dyb og foruroligende fortælling – men den fokuserer samtidig på overraskende aspekter ved tilværelsen i lejrene.
    Det Danske Filminstitut har undervisningsmateriale til De skæbneløse.
  • Flugten til Sverige – beretninger fra oktober 1943, DIIS, 2014, 44min. folkedrab.dk.
    Filmen ”Flugten til Sverige – beretninger fra oktober 1943” er udviklet af DIIS til brug på ungdomsuddannelserne og i grundskolens ældste klasser. Det er en dokumentarfilm i seks kapitler, der fortæller seks historier om de danske jøders flugt til Sverige i oktober 1943. 
  • Fuglene over sundet, Nicolo Donato, 2016
    Dansk dramafilm inspireret af virkelige hændelser i Gilleleje i oktober 1943, hvor hundredvis af danske og herboende jøder forsøgte at krydse Øresund og komme i sikkerhed i Sverige. Filmen fortæller historien om en dansk-jødisk familie, der flygter fra København, da jødeaktionen er en realitet. Familien tager til Gilleleje, hvor de vil finde en fisker, der kan tage dem over sundet. Men Gestapo og danske stikkere er på sporet af både dem og af de mange andre danske jøder, der gemmer sig i byen.
  • Gottes Spion in der Hölle, Konstantin Costa-Gavras.
    Filmversion af Rolf Hochhuts drama Der Stellvertreter.

 

  • Jeg hedder Arlette - og jeg overlevede Auschwitz
    Arlette Andersen overlevede Auschwitz. Hun voksede op i Frankrig i en jødisk familie og blev i 1943 hentet af nazistiske soldater. Arlette Andersen blev holdt fanget på en tysk kaserne, hvorfra hun senere blev sendt til Auschwitz. Arlette Andersen overlevede Auschwitz takket være en mand, som skaffede hende arbejde på en fabrik uden for lejren og på den måde hjalp hende ud af Auschwitz. Der gik 45 år, før Arlette fortalte nogen om sine oplevelser i Auschwitz under krigen. Siden da har hun holdt over hundrede foredrag om sin historie. Filmen henvender sig til fransk, historie og samfundsfag og har både danske og franske undertekster. 
    Filmen kan ses i sin helhed eller i kapitler på folkedrab.dk 
    På filmens hjemmeside kan man hente båndmanus, materiale om den historiske baggrund for Arlettes beretning. 
    www.chataigne.dk
  • Jøden og arieren, Siri Aronsen og Morten Brask, Danmark 1997, 44 minutter. 
    "Jøden og arieren" dokumenterer, hvordan nazisterne brugte filmen som propaganda til at overbevise den tyske befolkning om, at arierne var et overlegent herrefolk. "Jøden og arieren" går bag kulisserne på Leni Riefenstahls Olympia og Viljens Triumf, der viser Hitler som den guddommelige fører. 
  • KZ, Rex Bloomstein, 2005, 98 minutter.
    Nær den østriske by Mauthausen ligger en tidligere tysk koncentrationslejr, som nu er blevet til et museum. Dokumentarfilmen diskuterer forholdet mellem Mauthausens mørke fortid og dens rolle som et turistmål i dag. Forholdet belyses ud fra interviews med besøgende og ansatte i den tidligere koncentrationslejr. Derudover interviewes byens indbyggere om deres forhold til byens mørke fortid. 
  • Livet er smukt, Roberto Benigni, 1997, 116 min
    Italiensk film instrueret af Roberto Benigni, som fortæller den fiktive historie om en far og hans lille søn, der bliver interneret i en kz-lejr. For at beskytte sønnen skaber faren et fantasiunivers, der skærmer sønnen fra krigens rædsler og får ham til at tro, at de leger gemmeleg for nazisterne. Sønnen overlever krigen og genforenes med sin mor ved krigens afslutning. Faren bliver henrettet.
  • Nat og tåge, Alain Resnais, Frankrig 1956, 31 minutter.
    Nutid og fortid. Igen gror det trofaste græs på appelpladserne i koncentrationslejrene fra Anden Verdenskrig. På nutidsplanet ses udryddelseslejrenes ruiner i farver, mens sort/hvide, dokumentariske optagelser skildrer livet i lejrene. Dette er filmen om koncentrationslejrene, som alle andre film om emnet har måtte forholde sig til.
  • Nattens ende, David Adler, 2021
    Nattens ende er en filmisk VR-oplevelse, hvor man følger Josef, der flygter til Sverige under jødeforfølgelserne i oktober 1943. Som tilskuer sejler man sammen med Josef i en robåd gennem fragmenterede erindringer, landskaber, bygninger og mennesker og mange års tanker om flugten. Filmen giver både indtryk af traumet ved at måtte flygte, men også traumet forbundet med at have overlevet, når så mange blev efterladt.
  • Night Will Fall, André Singer, USA, Israel, DCP, 2014, 75 min.
    I kølvandet på Anden Verdenskrig blev Alfred Hitchcock tilknyttet en film, som først med markeringen af 70-året for befrielsen af nazismens kz- og udryddelseslejre, får lov til at se dagens lys. Dokumentarfilmen ”Night Will Fall” fortæller historien om de filmoptagelser fra kz-lejrene, som de Allierede optog ved befrielsen i 1945. Da de britiske tropper befriede den tyske kz-lejr Bergen-Belsen, optog troppernes kameramænd de rædselsscenerier, som én gang for alle skulle bevise nazisternes systematiske forbrydelser. Men da den Kolde Krig havde nået at tage fart og Vestmagterne blev betænkelige ved at udstille tyskernes gerninger, blev filmen aldrig produceret færdig og distribueret som planlagt. ”Night Will Fall” er således en dokumentarfilm med og om de optagelser, der aldrig kom frem, samt historien om den kontroversielle beslutning om ikke at lade filmen dokumentere rædslerne i efterkrigsårene. Filmen er først nu, 70 år senere, genskabt af forskere på Imperial War Museum i England. 
    Filmen kan ses på Filmcentralen.
  • Nuremberg, Yves Simoneau, 2000, 180 min
    Mini tv-serie instrueret af Yves Simeneau, der skildrer Nürnbergprocessen efter krigens afslutning. Serien følger den amerikanske advokat Robert H. Jackson, der var ledende anklager i opgøret med 21 fremtrædende nazister tiltalt for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.
  • Pianisten, Roman Polanski, 2002, 150 min
    Under 2. verdenskrig var Wladyslaw Szpilman en talentfuld pianist, som i 1940 sammen med sin familie blev tvunget til at leve i Warszawa ghettoen. I 1942 blev hans familie sendt til udryddelseslejren Treblinka, men Szpilman selv undgik deportationen. Han overlevede resten af krigen skjult i ghettoen blandt andet ved hjælp af en tysk officer. Filmen er baseret på den autobiografiske bog ”The Pianist”, som er skrevet af Holocaust-overleveren Wladyslaw Szpilman.
  • Schindlers liste, Steven Spielberg, 1993, 195 min
    Amerikansk film instrueret af Steven Spielberg, som fortæller den delvist autentiske historie om den tyske forretningsmand Oscar Schindler, der under Holocaust reddede mere end 1000 jøder i Krakow. Filmen skildrer, hvordan Schindler, der havde overtaget en fabrik efter invasionen af Polen i 1939, benyttede jødiske slavearbejdere fra byens ghetto i produktionen. Ved hjælp af forhandlinger og bestikkelse reddede han sine arbejdere fra deportation og udryddelse. Ved krigens afslutning havde Schindler reddet 1200 jøder.
  • Shoah, Claude Lanzmann, New Yorker Film, 9 timer og 26 minutter
    Shoah er en fransk dokumentarfilm instrueret af Claude Lanzmann i 1985. Filmen består af interviews og førstehåndsberetninger fra overlevende, vidner og gerningsmænd fra Holocaust. Filmen varer over 9 timer, det tog mere 11 år at lave den og den har modtaget en lang række priser. 
  • Sigøjnernes Holocaust – tre vidneudsagn, Fritz Pedersen og Ib Makwarth, Danmark 1993, 45 minutter. 
    Emilio Kozhikow, Milos Karoli og Franz Josef Czardas har det til fælles, at de er sigøjnere, og at de har overlevet nazisternes udryddelseslejre under Anden Verdenskrig. Stille og gribende fortæller de om ufattelige lidelser, umenneskelige forhold, og om bestialske henrettelser. Men også om vilje og styrke.
  • Son of Saul, László Nemes, 2015, 107 min
    Filmen er en fiktiv fortælling om den fiktive ungarske jøde Saul Alexander, der i 1944 arbejder i Auschwitz-Birkenaus sonderkommando. Som sonderkommandomedlem er Saul Alexander tvunget til at arbejde i udryddelseslejrens gaskamre og krematorier. Filmen udspiller sig over to dage. Den skildrer dels de forfærdelige vilkår for fangerne, dels Sonderkommandoets fangeoprør i 1944 og dels Saul Alexanders forsøg på at finde en rabbiner, der vil begrave et barn, som han mener, er hans søn.
  • Tavshed, Orly Yadin og Sylvie Bringas, Storbritannien 1998, 10 minutter.
    Tana Ross fødtes i 1940 i Berlin og blev under krigen sendt til koncentrationslejren i Theresienstadt. Hendes mor blev sendt til Auschwitz og døde i et gaskammer. Tana overlevede og kom til slægtninge i Sverige, hvor hun blev mødt af tavshed. Først 50 år senere, kan hun fortælle sin historie i denne usædvanlige kortfilm, der blander fotografier, arkivbilleder og animation.
  • The Danish Solution: The Rescue of the Jews in Denmark, 2003, Camilla Kjærulff og Karen Cantor, Singing Wolf Documentaries.
    En lettilgængelig dokumentarfilm om redningen af de danske jøder. En introduktion til redningsaktionens historie, som næsten udelukkende forholder sig beskrivende snarere end analytisk til perioden. Findes i en udgave med danske undertekster.
  • The Power of Conscience: The Danish Resistance and Rescue of the Jews, 1995, Alexandra Isles. 
    Filmen præsenterer både folkets, modstandsbevægelsens (blandt andet Jørgen Kieler) og regeringens forsøg på at modsætte sig undertrykkelsen af jøder. Filmen giver en interessant beskrivelse af redningen i 1943 og de hvide busser i 1945.

 

  • THERESIENSTADT – danske børn i nazistisk fangenskab, DIIS, 2009, 116 min.
    Dokumentarfilm opdelt i 16 kapitler rettet mod undervisning på ungdomsuddannelserne og i grundskolens ældste klasser. Filmen handler om seks dansk-jødiske børn, der deporteres med deres familier til Theresienstadt under 2. Verdenskrig. I filmen fortæller de om tiden før krigen, opholdet i lejren og livet efter fangenskabet. Deres fortællinger flettes sammen med historien om Danmarks besættelse, Europa i krig og Holocaust. Dokumentarfilmen bygger på øjenvidneberetninger og omfattende arkivmateriale. 
Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information