• THERESIENSTADT – danske børn i nazistisk fangenskab, DIIS, 2009
    Dokumentarfilm om danske jøder under 2. Verdenskrig, der giver mulighed for at inddrage øjenvidneberetninger i undervisningen. I dokumentarfilmen fortælles historien om seks jødiske børn, der sammen med deres familier blev deporteret fra Danmark til kz-lejren Theresienstadt under 2. Verdenskrig. Filmen bygger på personlige beretninger, der flettes sammen med historien om Danmarks besættelse, Europa i krig og Holocaust. Se filmen gratis her på folkedrab.dk
     
  • Flugten til Sverige – beretninger fra oktober 1943, DIIS, 2014, 44min. folkedrab.dk
    Filmen ”Flugten til Sverige – beretninger fra oktober 1943” er udviklet af DIIS til brug på ungdomsuddannelserne og i grundskolens ældste klasser. Det er en dokumentarfilm i seks kapitler, der fortæller seks historier om de danske jøders flugt til Sverige i oktober 1943.
     
  • Min rejse tilbage, Jytte Bornstein, Frihedsmuseets forlag, 2014
    Danske Jytte Bornstein blev sammen med sin mor deporteret fra Danmark til Theresienstadt som 7-årig. Her var hun fange i 18 måneder, før hun blev evakueret med de hvide busser i 1945. I bogen fortæller Jytte Bornstein sin historie ved hjælp af tegninger og tekster. Bogen blev første gang udgivet af Rosinante i 1994, og i denne udgave er medtaget dagbogsoptegnelser samt fotos, der underbygger fortællingen.
     
  • Danskere i KZ-lejre – de sidste vidner, Ebbe Kyrø, 2011, 116 min
    Dokumentarfilm i fire dele a 29 minutter: Del I: Vejen til KZ-lejren. Del II: Mødet med KZ-helvedet. Del III: Arbejdet i hadets rige. Del IV: Redningen. Fra 1943 havnede mange grupper af danskere i nazistiske KZ-lejre: modstandsfolk, kommunister, vaneforbrydere, asociale, jøder, tilfældige og politifolk. I efteråret 1944 befinder omkring 5.000 danskere sig i lejrene. I dokumentarfilmen fortæller fem danskere om deres oplevelser i Nazitysklands KZ-lejre. Læs mere om filmen
     
  • Holocaust-beretninger på nettet, Loretta Waltz, 1980-2011
    Den prisvindende dokumentarist Loretta Walz har valgt at gøre 50 af sine interview med kvindelige overlevende fra en tysk koncentrationslejr offentligt tilgængelige. Interviewene stammer fra Walz' research til filmen 'Die Frauen von Ravensbrück', som indbragte hende den prestigefyldte 'Adolf Grimme'-pris i 2006. Til hvert interview hører en komplet transkription samt en biografi af den pågældende. Besøg Loretta Waltz webside: http://www.loretta-walz.de 
     
  • Hvorfor gjorde I det?: Personlige Erindringer fra Besættelsestiden i historisk Belysning, Jørgen Kieler, 2001, bind I, 2. udgave, Gyldendal. Side 248-288 
    Her findes modstandsmanden Jørgen Kielers beskrivelse af baggrunden for jødeaktionen og hans personlige erindringer om, hvordan han selv og andre medlemmer af hans modstandsgruppe blev involveret i redningsaktionen. Bl.a. fortæller han levende om pengeindsamling, kontakt til fiskere og gemmesteder, transport til lands, opsøgning af jøder, mv. Teksten omhandler blandt andet spørgsmålet om de mange mennesker, som måtte arbejde sammen og som direkte – og indirekte – bidrog til redningsaktionens succes.  
     
  • Jeg hedder Arlette – og jeg overlevede Auschwitz
    Filmen handler om Arlette Andersen, der voksede op i Frankrig i en jødisk familie. I 1943 blev hun arresteret og deporteret til Auschwitz. Arlette overlevede Auschwitz, men først efter 45 år fortalte hun nogen om sine oplevelser i koncentrationslejren. Filmen kan ses i fuld længde eller i kapitler her på folkedrab.dk.
     
  • http://www.bbc.co.uk/history/ww2peopleswar/categories/c54805/index.shtml
    BBC har samlet en række erindringer fra mennesker, der har oplevet de nazistiske koncentrationslejre. De er her gengivet som en del af en større samling erindringer fra 2. Verdenskrig.
     
  • www.iwitness.usc.edu/home 
    Iwitness er en platform der tilbyder adgang til en lang række optagelser og interviews med overlevende fra Holocaust og andre folkedrab.
     
  • https://www.yadvashem.org/collections.html 
    Yad Vashem Holocaust Research Centre’s video resource center for vidnesbyrd. Yad Vashem er en israelsk institution med det formål at erindre de seks millioner jøder, der blev ofre for Holocaust samt mindes de jødiske samfund, organisationer og institutioner, der blev ødelagt under Holocaust. Yad Vashem Holocaust Research Centre’s oversigt over materiale og resourcer om Holocaust. Det er muligt at vælge uddrag fra dagbøger og breve, skriftlige vidnesbyrd samt andre skriftlige dokumenter. Siden fungerer som indgang til forskellige typer af øjenvidneberetninger.
     
 
Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information