Film om farlige forestillinger

I samarbejde med Det Danske Filminstitut har DIIS udviklet lærervejledninger, som inspirerer til, hvordan man, med udgangspunkt i seks forskellige film, kan arbejde med temaet "Farlige forestillinger" i undervisningen. Indeholder lærervejledninger til både de gymnasiale uddannelser og grundskolen samt information om, hvordan filmene rekvireres.

Filmen "Die Welle" ("Bølgen")

Det Danske Filminstitut og DIIS har sammen udvalgt en række film, som er relevante for temaet "Farlige forestillinger”. I alt er der tale om tre spillefilm og tre dokumentarfilm: 

  • Jøden og arieren
  • Diplomacy – The Responsibility to Protect
  • Milosevic – præsident under anklage
  • Napola – Hitlers elite
  • Rabbit Proof Fence
  • Bølgen – Die Welle

Filmene handler om, hvordan almindelige mennesker kan blive påvirket til at medvirke til folkedrab, og hvordan man gennem propaganda og manipulation kan skabe betingelserne for totalitære regimer. Filmene sætter fokus på de forestillinger, som udvikler sig til fordomme og stereotyper om ”de andre”. Farlige forestillinger, som i yderste konsekvens kan være med til at skabe betingelserne for folkedrab. 

Lærervejledning til både grundskolen og ungdomsuddannelserne

Til filmene er der blevet udviklet to lærervejledninger – en til gymnasiet/ungdomsuddannelserne og en til grundskolen. Lærervejledningerne giver faglig inspiration til, hvordan man kan arbejde med filmene og årets tema i undervisningen. Lærervejledningerne er udviklet af faglærere, der har erfaring med at undervise om folkedrab.

I arbejdet med filmene vil eleverne bl.a. komme til at diskutere, hvordan fjendebilleder og myter om ”de andre” bliver skabt, og hvem der i sidste ende har ansvar for at forhindre, at sådanne forestillinger bliver farlige. 

NB! Dokumentarfilmene ”Diplomacy – The Responsibility to Protect” og “Slobodan Milosevic – præsident under anklage” er af hensyn til det faglige niveau ikke behandlet i lærervejledningen til grundskolen.

 

 

 

 

 

Dokumentarfilm

Jøden og arieren

Danmark 1997, Instruktion: Siri Aronsen og Morten Brask, 44 min.
”Jøden og arieren” dokumenterer, hvordan nazisterne brugte filmen som propaganda til at overbevise den tyske befolkning om, at arierne var et overlegent herrefolk, mens jøderne var en livsfarlig fjende, der skulle fjernes fra Tyskland. ”Jøden og arieren” går bag kulisserne på Leni Riefenstahls ”Olympia og Viljens Triumf”, der viser Hitler som den guddommelige fører. Og der vises klip fra stærkt antisemitiske film, der fremstiller jøden som et pengegrisk, liderligt og snyltende væsen, bl.a. ”Jøden Süss” og ”Den evige jøde”.

Se filmen på filmcentralen.dk

Diplomacy – The responsibility to protect

 

Danmark, 2007 Instruktion: Rasmus Dinesen og Boris Bertram, 47 min 
2005 vedtog FNs Sikkerhedsråd en ny doktrin, der skal beskytte verdens befolkninger mod bl.a. folkemord, krigsforbrydelser og etnisk udrensning. Doktrinen kommer på en hård prøve i forhold til krisen i Darfur. Filmens instruktører Boris Bertram og Rasmus Dinesen har fået et unikt blik ind bag kulisserne i FNs Sikkerhedsråds hovedsæde i New York ved at følge det danske formandskab i juni 2006. Her arbejdes på højtryk for at få vedtaget en resolution, der skal sikre fred i Darfur. Men både stormagterne Kina og Rusland og Sudans egen præsident al-Bashir stikker en kæp i hjulet. 

Nomineret til Bedste Korte Dok, GuldDok 2008.

Se filmen på filmcentralen.dk

Slobodan Milosevic – præsident under anklage 

Danmark, 2007, Instruktion: Michael Christoffersen, 69 min
Den største krigsforbryderretssag siden Nürnberg fik en brat afslutning, da Slobodan Milosevic døde i sin celle i marts 2006. Et dansk filmhold fik som det eneste lov til at komme bag kulisserne, fra retssagen blev indledt i 2002 og til det efterspil, som Milosevic' død i foråret 2006, affødte. Filmen giver indsigt i den ekstreme serbiske nationalisme, der fuldstændigt styrer den optik, hvorigennem Milosevic, hans rådgiver og familie ser på verden. Desuden lægger filmen op til en diskussion af, hvilken betydning og indflydelse retsopgøret i Haag har på den aktuelle forsoningsproces på Balkan. Er retsopgøret en måde at komme de farlige forestillinger til livs, eller er det med til at genbekræfte dem?

Filmen fik Robert-prisen 2008 for bedste lange dokumentarfilm.

Se filmen på filmcentralen.dk

SPILLEFILM

Napola – Hitlers elite

Tyskland 2004, Instruktion: Dennis Gansel, 110 min.
Filmen foregår i Tyskland i 1942, hvor 17-årige Friedrich bliver optaget på en af de nazistiske eliteskoler, de såkaldte Napola. Han prøver at tilpasse sig hverdagen på kostskolen, men snart må han tage afstand fra den nazistiske ideologi og opdragelsesmetoderne på skolen. Filmen fortæller om nazisternes bestræbelser på at gøre ungdommen klar til at videreføre deres tusindårsrige. Samtidig er filmen et psykologisk portræt af, hvordan det enkelte menneske bliver tiltrukket og frastødt af nazismen.

Bølgen – Die Welle

Tyskland 2008, Instruktion: Dennis Gansel, 101 min.
Vi befinder os i Tyskland på et gymnasium, som har temauge om styreformer. Læreren Wenger skal undervise i autokrati og indleder et socialt eksperiment med sin klasse. Han vil undersøge, om en tysk gymnasieklasse i løbet af kort tid vil kunne agere lydige borgere i et autoritært samfund. Eksperimentet eskalerer og tager en drejning, som den unge lærer ikke forventer og som gør, at han er ude af stand til at kontrollere situationen. Historien bygger på en virkelig hændelse fra USA i 1960erne.

Rabbit Proof Fence

Australien 2002, Instruktion: Phillip Noyce, 94 min.
Filmen handler om den australske racepolitik mod den oprindelige befolkning (aboriginerne) i 1930’ernes Australien. Filmen er baseret på en autentisk historie om tre ”halvblods”-aboriginske piger i det vestlige Australien, der i 1931 fjernes fra deres familier og anbringes på en opdragelsesanstalt. De flygter fra anstalten, og vi følger deres udmattende flugt – 2000 km gennem Australiens vildnis hjem til deres mødre.

Læs mere

Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information