Muslimer til Danmark

Muslimernes historie i Danmark går mere end 100 år tilbage, men først for omkring 50 år siden begyndte større grupper af muslimer at slå sig ned i landet. Muslimerne har gennem årene etableret sig, oprettet muslimske trossamfund, men har også været centrum for debatter om indvandring til Danmark og om integration af minoriteter i det danske samfund.

Moskéen i Rovsinggade i København, 2014 © Brian Arly Jacobsen

Hvem er muslim?

Vers fra koranen, moskéen på Rovsinggade i København © Brian Arly Jacobsen 

Er man muslim, når man kommer fra et muslimsk land, er født i en muslimsk familie – eller når man tror på den Gud, som på arabisk hedder Allah? En muslim er en person, der selv har valgt islam som religion.

Men der er mange måder at være muslim på. Ortodokse (meget troende) muslimer overholder de religiøse love og tolker Koranens budskaber bogstaveligt. Koranen er islams hellige bog. Andre muslimer er mindre troende, og nogle muslimske tilhørsforhold har mere at gøre med kultur end religion. Det kan fx betyde, at de ikke deltager i religiøse ritualer, men at de har et særligt forhold til den islamiske kulturbaggrund og historie. Man kan konvertere (skifte religion) til islam. Det kræver, at man kan udtale den muslimske trosbekendelse shahadah.

Hvor mange muslimer i Danmark? 

Det er svært at give et præcist svar på, hvor mange muslimer der bor i Danmark. De danske myndigheder registrerer nemlig ikke befolkningens religiøse tilhørsforhold udenfor folkekirken. Der er 33 muslimske trossamfund i Danmark. Undersøgelser anslår, at muslimer udgør ca. 4,5 % af befolkningen i Danmark svarende til ca. 250.800. 

'Muhamedanere'

Man kan spore de første muslimer i Danmark tilbage til 1880, hvor en folketælling viste, at der var otte såkaldte muhamedanere i landet. Sandsynligvis er der fra tid til anden indvandret muslimer fra lande som Egypten, Syrien, Det Osmanniske rige (i dag Tyrkiet). Nogle er indvandret til landet på grund af handelsmuligheder, andre for at studere eller indgå ægteskab. 

Det første muslimske trossamfund blev etableret i 1950’erne af muslimer fra Pakistan. De byggede en dansk menighed op og opførte også i 1966-67 den første moské i landet – Nusrat Djahan moskéen i Hvidovre.

Muslimer beder i Nusrat Djahan moskéen i Hvidovre © Brian Arly Jacobsen

’Fremmedarbejdere’ og flygtninge

Indvandringsstop

Danmark har haft indvandringsstop siden 1973. I dag kan man få opholdstilladelse i Danmark som flygtning, ved familiesammenføring, hvis man skal studere og i nogle tilfælde for at arbejde. EU-borgere og nordiske statsborgere kan frit tage til Danmark for at arbejde.

I 1960’erne og 1970’erne begyndte flere indvandrere med muslimsk baggrund at komme til Danmark. De var fra det tidligere Jugoslavien, Nordafrika, Pakistan og Tyrkiet, og de kom for at arbejde. På det tidspunkt havde Danmark mangel på arbejdskraft og ’fremmedarbejderne’ var med til at imødekomme efterspørgslen. Med tiden blev mange sammenført med deres familier og etablerede sig permanent i Danmark. Fra 1970’erne og frem var de muslimer, som søgte til Danmark, hovedsageligt flygtninge. 

 

 

Indvandrer, flygtning eller udlænding?

En indvandrer er en person født i udlandet. Personen har forladt sit hjemland af egen fri vilje. 

En flygtning er en person, der frygter for forfølgelse og derfor ikke kan være i sit hjemland.

En asylansøger er en person, som søger om ret til at opholde sig som flygtning i et andet land.

Udlændinge bruges ofte som en generel betegnelse for indvandrere, asylansøgere, flygtninge og andre udenlandske statsborgere i Danmark. 
 

Skrevet af Stine Thuge, senest opdateret februar 2015

 

 
Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information